Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cluj: Secţie de votare la Consulatul Ungariei pentru referendumul privind cotele de migranţi

Consulatul General al Ungariei din Cluj-Napoca va deschide, duminică, între orele 6 – 19, o secţie de votare la care sunt aşteptaţi să voteze cetăţenii Ungariei şi maghiarii din România care au dublă cetăţenie în cadrul referendumului organizat de Guvernul de la Budapesta privind emigranţii.

Consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos, a declarat că estimează ca duminică să participe mii de persoane: turiştii din Ungaria aflaţi în Cluj, diplomaţi, oameni de afaceri, din judeţele arondate consulatului, dar şi cei care au dublă cetăţenie”.

Cei care vor veni duminică să voteze vor aduce plicul sigilat în care se află buletinul de vot pe care şi-au exprimat opţiunea de vot şi îl vor introduce în urne.

Consulatul General al Ungariei de la Cluj-Napoca a primit până acum, în ultimele două săptămâni, alte câteva mii de plicuri sigilate cu voturi care urmează să fie transmise la Budapesta după încheierea procesului electoral. Pentru transmiterea acestora s-au implicat şi bisericile istorice maghiare, dar şi organizaţii civice.

Guvernul de la Budapesta a decis organizarea, în 2 octombrie, a unui referendum prin care cetăţenii ungari sunt chemaţi să răspundă la întrebarea: ”Sunteţi de acord ca Uniunea Europeană să decreteze o relocalizare obligatorie a unor persoane de altă origine în Ungaria fără aprobarea Parlamentului ungar?”.

 
Istvan Pataki, Corespondentul RFI la Budapesta despre referendumul de duminică.