Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri tensionate în Bosnia

Alegătorii din Bosnia sunt așteptați duminică la vot pentru a-și desemna primarii și consilierii municipali într-o atmosferă tensionată, în special între sârbi și bosniacii musulmani, transmite AFP.

Amintirea războiului e foarte prezentă şi la Srebrenica, oraș-simbol din estul țării unde candidații sârb și bosniac sunt adversari înverșunați. O victorie a candidatul sârb, dat favorit, va fi percepută ca un afront de către musulmani, la 21 de ani după masacrul a circa 8.000 de membri ai comunității lor.

Liderii politici ai sârbilor bosniaci ca și ai bosniacilor au desfășurat campanii agresive, făcând apel la retorica naționalistă.

Scrutinul municipal are loc la o săptămână după referendumul organizat de sârbii bosniaci care au decis să continue sărbătorirea propriei zile naționale, în pofida avertismentelor justiției și a emoției stârnite printre bosniaci.

Acordul de la Dayton, care a pus capăt războiului soldat cu 100.000 de morți, a consacrat divizarea Bosniei în două entități, sârbă și croato-musulmană, legate printr-un slab guvern federal.