Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Theresa May va declanșa ieșirea din UE până în martie 2017

may_marr.png

Andrew Marr și Theresa May
Theresa May a anunțat intenția de a declanșa procesul de ieșire din UE într-un interviu la BBC
Sursa imaginii: 
www.independent.co.uk

Prim ministrul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că va declanșa procesul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii martie 2017. Șefa guvernului britanic va depune notificarea în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care inițiază o perioadă de negocieri de doi ani care se încheie cu încetarea calității de membru UE. 

Într-un interviu la BBC, premierul May a spus că în programul legislativ ce va fi depus în toamna aceasta de guvern pentru următoarele 12 luni va figura proiectul de abrogare a legii Comunităților Europene din 1972 prin care parlamentul ratificase aderarea Marii Britanii la UE la 1 ianuarie 1973.

Premierul May a adăugat ca aceasta va însemna că Marea Britanie va fi din nou o țară "suverană și independentă" după martie 2019. Ea a spus că procesul va fi unul complex, dar odată declanșat negocierile vor fi fluente.

"Este important nu doar pentru Regatul Unit, dar și pentru Europa în ansamblu să procedăm în așa fel încât să avem un nivel minim de perturbare a companiilor și când părăsim UE să avem o tranziție lină de la Uniune", a spus premierul May.

Aceste declarații au fost făcute în preziua începerii conferinței anuale a Partidului Conservator, al cărei lider este premierul May.

În partidul de guvernământ există două curente, unul al euroscepticilor radicali care doresc un Brexit "dur", în care controlul migrației să aibă prioritate, și unul al moderaților care doresc păstrarea accesului la piața unică europeană, cu o politică de migrație cât mai flezibilă.

Brexit - ieșirea din Uniunea Europeană - a fost opțiunea electoratului britanic care a votat pe 23 iunie 2016 într-un referendum cu 52% - 48% în favoarea părăsirii Uniunii.