Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Zidul Berlinului – cel mai concret simbol al divizării internaționale

zid.jpg

Mii de est-berlinezi se îmbulzesc pentru a ajunge mai repede în partea occidentală a orașului, noiembrie 1990
Sursa imaginii: 
AFP

Pe 3 octombrie 1990 avea loc unificarea Germaniei, prilej bun să lăsăm astăzi accentul să cadă pe Zidul Berlinului. Construirea Zidului a reprezentat un moment-simbol al Războiului Rece și spune multe despre opoziția care se poate naște între marile puteri.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Germania a fost divizată în patru zone de ocupație, repectiv franceză, britanică, americană și sovietică. La fel și orașul Berlin. Intențiile puterilor învingătoare de a guverna împreună Germania, însă, nu au avut succes, astfel încât, în 1949 zonele franceză, britanică și americană s-au unit în Republica Federală Germania. Ca ripostă, sovieticii au proclamat în același an Republica Democrată Germană.

Berlinul era, deci, divizat între Vest și Est.

Pentru  Republica Federală Germania a urmat o perioadă remarcabilă de dezvoltare politică și economică, în timp ce în Republica Democrată Germană se aplica modul de guvernare sovietic. Mulți dintre cetățenii din Est priveau la prosperitatea economică și libertatea politică din Vest, ceea ce a făcut ca un număr mare de persoane să migreze din RDG în RFG. Cu titlu de exemplu, într-o singură zi, întreaga catedră de matematică a Universității din Leipzig a părăsit RDG-ul. Drumul se făcea și în sens opus, dinspre Vest spre Est, din cu totul alte motive, însă. Vest-berlinezii mergeau în Est pentru a-și face cumpărăturile în magazinele cu prețuri subvenționate de stat, mult mai mici.

Liderul est-german Walter Ulbricht a decis să stopeze aceste mișcări și, cu acordul lui Nikita Hrușciov, a inițiat, pe 13 august 1961 construcția unui gard de sârmă ghimpată care să separe cele două zone ale Berlinului. Bariera a divizat fizic orașul, practic, încercuind Berlinul Occidental.

De-a lungul timpului, zidul a trecut prin mai multe faze de construcție: prima oară a fost gardul din sârmă ghimpată, apoi a urmat o variantă îmbunătățită a acestuia, finalizată în 1965, pentru ca peste zece ani să fie gata zidul din beton.

Vizitele germanilor de Vest în Berlinul de Est se făceau prin opt puncte de trecere, ca și vizitele germanilor democrați în Berlinul Apusean – aceștia erau obligați să obțină și un permis corespunzător.

Pe 9 noiembrie 1989 Zidul Berlinului a căzut. Despre asta, însă, poate vorbim într-o ediție viitoare.

Până atunci, nu uitați: istoria continuă...

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România