Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barbu o contrează pe Gorghiu: Cetăţenii vor decide prin vot cine intră sau nu în Parlament

Senatorul Daniel Barbu, preşedinte executiv ALDE, o contrazice pe Alina Gorghiu, care a scris recent pe Facebook că ALDE nu va intra în Parlament. El spune la RFI că sondajele indică o cu totul altă imagine.

Întrebat dacă ALDE ar discuta cu PNL după alegeri despre formarea unei eventuale majorităţi parlamentare, Daniel Barbu a răspuns: "Este vorba de un acord pe care îl avem, de un protocol de colaborare, suntem la nivelul liderilor în legătură permanentă, ALDE cu PSD-ul. Încercăm, pe cât e posibil, sigur, noi suntem un partid liberal de centru, centru-dreapta, dar în măsura posibilului, încercăm să armonizăm chestiuni din programul de guvernare, să ne ajustăm reciproc viziunile. Nu cred că avem vreun motiv să ne încălcăm cuvântul, n-am făcut-o niciodată (...). Avem un acord, noi credem că el trebuie respectat".

Alina Gorghiu scria pe Facebook că ALDE nu va intra în Parlament. Daniel Barbu o contrazice: "Nu ştiu ce instrumente are doamna Gorghiu pentru a măsura cum vor vota cetăţenii pe 11 decembrie. Sondajele, cât putem avea încredere în ele, indică o cu totul altă imagine, dar sigur, cetăţenii sunt cei care vor decide prin vot, nu doamna Gorghiu, nu domnul Cioloş şi nu domnul Iohannis".

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a scris că nu înţelege supărarea PSD şi ALDE privind intenţia preşedintelui Iohannis de a propune un premier politic. Ea mai susţine că liderii PSD şi ALDE nici nu trebuie să-şi facă griji privind numirea viitorului premier: "PSD va fi foarte departe de obţinerea a 50% din voturi care i-ar permite să desemneze un candidat, iar ALDE nu va depăşi limita de 5% pentru a fi interesat de subiect".

Daniel Barbu, despre alegerile parlamentare