Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corespondență din Budapesta: Referendumul anti-imigrație din Ungaria a fost invalidat

Viktor Orbán a pierdut pe teren propriu, adică exact pe tema antimigraționistă, care a dominat agenda politică ungară în ultimul an și care a sporit popularitatea premierului în rândul maghiarilor. Deși majoritatea covârșitoare a participanților la vot - 98 la sută - a susținut poziția guvernului la referendumul de ieri, consultarea populară nu a fost validată, participarea la vot fiind de 43 la sută, sub limita de 50 la sută.

Nereușita guvernului ungar este surprinzătoare dacă avem în vedere faptul că referendumul privind cotele obligatorii de migranți a fost inițiativa primului ministru și a venit după o campanie agresivă bazată pe temerile populației privind valul de migranți. Gábor Török, unul dintre cei mai cunoscuți analiști politici ungari crede că tocmai duritatea campaniei a creat o antipatie față de pozitia guvernului în rândul votanților indeciși. Astfel partidul aflat la putere, Fidesz s-a putut baza doar pe cei mai fideli votanți ai săi și respectiv pe simpatizanții partidului de opoziție, radical de dreapta Jobbik. Ceea ce a fost prea puțin pentru pragul de validare.

Cu toate astea primul ministru Viktor Orbán a declarat ieri seara că decizia celor prezenți la consultarea populară de duminică este o armă îndeajuns de puternică pentru "lupta de la Bruxelles" împotriva cotelor obligatorii de refugiați. Premierul și-a prezentat intenția de a iniția o modificare a Constituției prin care se va preciza suverenitatea parlamentului ungar în decizii care țin de stabilirea în Ungaria a unor cetățeni străini. (Deși nu are o majoritate de două treimi, Fidesz poate conta în forul legislativ pe ajutorul deputaților de la Jobbik care mai devreme a pledat pentru o asemenea modificare a Constituției).

Deși Viktor Orbán pare hotărât să continue politica anti-migraționistă, unii analiști sunt de părere că după referendumul nevalidat această tematică nu va putea fi menținută în focusul politicii interne până la alegerile din 2018. Opoziția de stânga - sfărâmată în mai multe partide - și cea de extremă dreapta, Jobbik au susținut la unison ieri seara că invalidarea consultării populare este un eșec total al politicii anti-migraționiste dusă de guvern.