Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Referendum: Columbienii spun "Nu" acordului de pace cu rebelii FARC

columbia.jpg

Bogota: Decepție maximă în tabăra suporterilor pentru ”Da”, după anunțarea rezultatului referendumului din 2 octombrie.
Sursa imaginii: 
REUTERS/John Vizcaino

În ciuda previziunilor sondajelor de opinie prealabile, cetățenii columbieni au respins duminică prin vot acordul de pace semnat în urmă cu o săptămână de autorități cu reprezentanții formațiunii paramilitare FARC, la capătul a 52 de ani de conflict. Potrivit rezultatelor oficiale ale referendumului, 50,21% dintre voturi au fost pentru ”Nu” și 49,78% pentru ”Da”, transmite corespondentul RFI în Columbia. Referendumul a avut caracter consultativ, astfel încât acordul de încetare a ostilităților rămâne în vigoare.

Cetățenii din mediul urban au votat masiv contra acestui acord. În capitala Medellin de exemplu 60% dintre voturi au fost ”Nu”. De altfel în întreg orașul, care este fieful fostului președinte Alvaro Uribe, s-au auzit claxoane și urale care salutau respingerea acordului.

Rezultatul arată neîncrederea columbienilor față de rezentanții FARC (Forțele Armate Revoluționare ale Columbiei) și față de anumite prevederi ale acordului, în special cele care prevăd implicarea în politică și în justiție a foștilor luptători FARC.

 

O înfrângere pentru președintele Santos

Rezultatul votului exprimă și o nemulțumire față de regimul lui Juan Manuel Santos, față de creșterea impozitelor și față de lipsa politicilor publice. Recunoscându-și eșecul, Santos a declarat: ”Nu abandonez, voi căuta în continuare drumul către pace”.

Acordul de pace nu este afectat, dat fiind faptul că acest referendum nu a avut un caracter obligatoriu. Dar în urma votului de duminică Juan Manuel Santos continuă să piardă din cota de popularitate, aflată deja la cote foarte mici. Asta în condițiile în care chiar el a cerut organizarea acestui referendum, pentru a da ”cea mai largă legitimitate” posibilă acordului pe care l-a semnat la 26 septembrie cu șeful rebelilor FARC, Timochenko.

Desigur, opoziția jubilează. Partidul Centrului democratic, condus de fostul președinte Alvaro Uribe, a transmis un apel la unitate: ”Nu este vorba de o revenire la arme”, spune Opoziția.

Desigur, toate acestea depind foarte mult de FARC. Duminică, prin vocea șefului său, gherila ”a deplâns profund” rezultatul referendumului, asigurând că nu va lua din nou armele în mâini.