Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O comisie MAPN verifică modul în care a fost făcut Oprea general

oprea.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

O comisie instituită la nivelul Ministerului Apărării va analiza modul în care a fost înaintat la gradul de general Gabriel Oprea. Decizia a fost luată în urma solicitărilor venite de la jurnaliști, precizează Ministerul Apărării într-un comunicat.

Comisia va analiza dacă au fost îndeplinite condițiile legale atunci când Gabriel Oprea a fost înaintat în grad, de la colonel la general de brigadă în rezervă.

În perioada 1983 - 1990 Gabriel Oprea a activat ca ofițer economist în Ministerul Apărării, cu grad de locotenent. Din 1990, timp de trei ani, Oprea a activat ca ofițer de justiție militară cu grad de căpitan. În 1993 a fost trecut în rezervă, pentru ca în 2001 să fie reactivat ca ofiţer de justiţie militară, în grad de colonel.

În același an devine general de brigadă, cu o stea. În 2003 este trecut în rezervă, cu grad de general maior cu două stele.  Anul 2008 îl găsește general – locotenent în rezervă cu trei stele.

În octombrie 2009, preşedintele Traian Băsescu l-a înaintat în grad, prin decret, Gabriel Oprea devenind astfel general în rezervă  cu patru stele.

Gabriel Oprea a mai primit în 2000 Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler de la președintele Emil Constantinescu.  Doi ani mai târziu, Ion Iliescu l-a distins cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.