Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Primul discurs televizat de la Casa Albă - fără carne marțea și fără ouă joia

truman.jpg

Image source: 
politico.com

Data de 5 octombrie a marcat prima intervenție televizată a unui președinte american de la Casă Albă. Deși audiența nu a fost una foarte mare, întrucât televiziunea era la început, Henry Truman a avut un discurs cel puțin interesant în 1947.

Despre ce credeți că s-a vorbit în prima intervenție prezidențială televizată transmisă de la Casa Albă? Despre economisirea alimentelor, ne-ar fi putut răspunde chiar președintele Henry Truman pe 5 octombrie 1947.

În anul 1947, televiziunea se afla încă la începutul istoriei sale. În America existau aproximativ 44.000 de locuințe care aveau televizor, concentrate în câteva orașe. Numărul aparatelor radio era undeva în jurul a 40 de milioane.

Președintele Henry Truman a marcat o premieră atât pentru istoria televiziunii, cât și pentru cea a Casei Albe, pe 5 octombrie 1947, adresându-se pentru prima dată americanilor într-o intervenție transmisă la televizor direct de la reședința sa. Un alt președinte american, Franklin Delano Roosevelt apăruse pentru prima oară la televizor în 1939, dar nu de la Casa Albă, ci dintr-un loc public.

Astăzi, subiectul discursului rostit de Truman, economisirea mâncării, poate părea ușor inedit, dar în epocă reprezenta o temă importantă. Europa era în plin proces de refacere după cel de-al Doilea Război Mondial, încă se suferea de foamete, iar președintele american își făcea griji că dacă nu va oferi europenilor ajutor și în acest sens, Planul Marshall de refacere economică nu va putea fi dus la capăt. Drept urmare, în intervenția de pe 5 octombrie a făcut apel la cetățenii Statelor Unite să diminueze din consumul lor de alimente, pentru a veni, astfel, în întâmpinarea nevoilor din Europa. Planul de nutriție al președintelui era foarte precis. Pe lângă faptul că îndemna distileriile și fermierii să reducă din folosirea cerealelor, le spunea americanilor să renunțe la consumul de carne de porc sau de vită în zilele de marți și la cel de ouă și de pui în zilele de joi. De asemenea, îndemnul prezidențial prevedea și o felie de pâine în minus în fiecare zi. Regimul de cruțare a alimentelor a fost de scurtă durată, întrucât efectele pozitive al Planului Marshall nu au întâziat să apară în Europa.

Ulterior, toate discursurile lui Truman au fost transmise la TV, iar în 1948 acesta a fost primul candidat prezidențial care a plătit difuzarea unui spot electoral.

Până la următoarea întâlnire, nu uitați că istoria continuă...

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România