Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolae Manolescu la RFI: Proiectul de ţară va fi un eşec, viaţa politică e o ruină

Proiectul de ţară va eşua, dacă va fi realizat de politicieni de mâna a doua, declară într-un interviu la RFI criticul literar Nicolae Manolescu. El consideră că din comisia prezidenţială ar fi trebuit să facă parte "oameni de o anumită anvergură intelectuală".

Nicolae Manolescu spune că nu înţelege ce anume va propune comisia care se va ocupa de proiectul de ţară: "Nu prea înţeleg despre ce e vorba. Un proiect de ţară presupune, cred, mai multe capitole sau mai multe domenii, deci nu este un proiect politic, presupun că este un proiect care priveşte şi economia şi cultura şi în general societatea românească, pusă într-o perspectivă ceva mai lungă".

El critică inclusiv componenţa comisiei: "În capul meu ar fi fost ca să fie convocaţi şi puşi să gândească proiectul acesta oameni de o anumită anvergură intelectuală, personalităţi din domeniile pe care le are în vedere proiectul. Deputaţi, un fost ministru, deputaţi de care n-am auzit nimic, nu ştiu să fi făcut ceva în Parlament, nu ştiu cu ce se ocupă, nu sunt personalităţi, mi se pare destul de ciudat cum se face comisia asta. Pe urmă, presupun că proiectul o să aibă şi o dimensiune politică. Greu de imaginat. Nu prea ştiu ce caută politicienii acolo".

E nevoie de un proiect de ţară? "Da, probabil că da. Cum avem noi obiceiul să improvizăm şi cu fiecare nouă guvernare mai improvizăm câte ceva, da, e nevoie de o strategie, i-aş spune eu, de obiective cu bătaie mai lungă, dar mă tem că până la urmă vor fi doar vorbe, pentru că imaginaţi-vă că se vor pune de acord toţi, dar pe urmă vin partidele care vor fi la guvernare, unul sau altul, după alegerile de acum, nu ştiu în ce măsură partidul care va fi la guvernare va ţine seama de obiectivele astea (...). Nu înţeleg cum pot nişte oameni de care n-am auzit şi acum iertaţi-mă, sunt totuşi în viaţa publică, în viaţa politică de ceva vreme, mai ştiu pe unii, pe alţii, am colegi la Academie care ar putea să-şi pună mintea la contribuţie, dar aşa, cu politicieni de mâna a doua nu cred că se poate face nimic (...). Deci n-am nici o încredere, eu, personal, cred că va fi un eşec, cel mult o foaie de hârtie, pe care vor fi scrise nişte principii şi cu asta se va termina, pe care mă tem că nu le va respecta nici un Guvern, oricare ar fi el", afirmă criticul literar.

Întrebat unde vede personal România peste 10-20 de ani, Nicolae Manolescu a răspuns: "Dată fiind rapiditatea schimbărilor, pe care le vedem cu toţii şi a obiectivelor şi a proiectelor şi a naturii relaţiilor sociale şi politice, cred că e mult spus să vedem ce va fi peste 20 de ani, mult spus. Îmi aduc aminte ce supăraţi am fost o parte din noi pe Brucan acum 17-18 ani, când a spus că ne trebuie 20 de ani ca să ajungem la democraţie şi uite că n-am ajuns. Totul se schimbă atât de repede, extraordinar de repede. Compar de pildă Parlamentele. Eu am fost între '92 şi '96 în Parlament. Vreau să vă spun că de pildă numai în grupul parlamentar de la Senat al Partidului Alianţei Civice pe care-l conduceam eu erau mai mulţi scriitori şi intelectuali decât sunt acum de la toate partidele, în amândouă Camerele. Deci lucrurile s-au schimbat teribil din punctul ăsta de vedere. Una era să chemi să-şi spună părerea un parlamentar din vremea aceea şi alta acum. Uitaţi-vă chiar la liderii partidelor. Se mai compară? (...) Viaţa politică este practic o ruină în momentul de faţă, în pragul alegerilor. În condiţiile astea, ce încredere să am eu în doi deputaţi şi trei... cine mai e pe acolo că vor face un proiect de ţară?".