Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O mamă e dezgustată de atacul rasist al fiului ei asupra unei românce

atac_rasist_antrim.jpg

Atac rasist la Antrim
Un grup de adolescenți au insultat și atacat cu pietre o româncă la Antrim în Irlanda de Nord
Image source: 
www.irish.news

Mama unui adolescent care a fost implicat într-un atac rasist împotriva unei românce în orașul Antrim din provincia britanică Irlanda de Nord s-a declarat dezgustată de acțiunea fiului ei. Poliția afirmă că a identificat suspecții cu care va lua legătura în următoarele zile. 

"Vă pot asigura că va avea de a face cu poliția și cu noi. Suntem la fel de dezgustați și furioși ca toată lumea", a spus mama suspectului pe pagina ei de Facebook.

"Nu pot decât să-mi cer scuze de nenumărate ori pentru comportarea lui", a mai spus femeia care a adăugat că va prezenta scuze personal victimei pentru comportamentul fiului ei.

Suspecții au fost identificați foarte rapid după postarea pe internet a unui video înregistrat pe telefonul mobil în care trei băieți aruncă cu pietre și se leagă de o femeie, iar unul dintre ei spune: "Ești o imigrantă. N-ai ce căuta în această țară. Ai viză de ședere aici?"

Un adolescent o întreabă de unde este, iar când femeia îi răspunde că e din România acesta spune "Atentator sinucigaș cu bombă" iar altul intervine "Nu ne plac românii".  

Video-ul a fost vizionat de peste 400000 de ori, iar poliția a anunțat că va lua măsuri. 

"În acest stadiu i-am identificat pe cei trei băieți și se vor perfecta aranjamente ca să vorbim cu ei în mod oficial în zilele următoare. Luăm de asemenea măsuri ca să identificăm victima pentru a ne asigura că i se oferă întreg sprijinul pe măsură ce înaintăm cu investigația", a spus inspectorul șef Arthur Davidson din Serviciul de Poliție al Irlandei de Nord.

Indignare și scuze

Atacul celor trei băieți asupra româncei a declanșat reacții de indignare în Antrim și Irlanda de Nord.

Consulul onorific al României la Belfast - capitala Irlandei de Nord - consilierul local Declan O'Loan a condamnat cu tărie atacul împotriva româncei.

El a declarat la RFI că are informații că două mame ale băieților implicați în atac doresc să ceară scuze personal victimei.

"Un astfel de comportament este inacceptabil în societatea noastră. Chemăm toate comunitățile din Irlanda de Nord să sesizeze poliției toate incidentele rasiste", a spus directorul executiv al Consiliului pentru Minorități Etnice al Irlandei de Nord, Patrick Yu.

"Acești băieți sunt responsabili nu doar de abuzarea acestei femei într-un mod rușinos, ei au atras în același timp rușine asupra comunității și orașului nostru", a declarat deputatul local în Adunarea Irlandei de Nord, Steve Aiken.

Consilierul O'Loan spune că astfel de atacuri xenofobe și rasiste nu sunt izolate în Irlanda de Nord, dar ținta lor sunt mai degrabă polonezii, nu românii.

În 2009 circa 100 de romi din România au fost nevoiți să părăsească Belfast în urma unor atacuri de natură rasistă din partea unor localnici.

Potrivit estimărilor oficiale în Irlanda de Nord - care are o populație de 1,8 milioane - locuiesc circa 2000 de cetățeni ai României, dar consilierul O'Loan consideră că acest număr este mai mare.