Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul britanic Theresa May dă semne că Brexit-ul va fi unul dur

theresa_may.jpg

Theresa May la conferința Partidului Conservator
Theresa May a ținut primul ei discurs în calitate de lider al Partidului Conservator
Sursa imaginii: 
www.independent.co.uk

Prim ministrul Marii Britanii, Theresa May, a dat un semnal foarte puternic că ieșirea țării din Uniunea Europeană se va face fără concesii în ceea ce privește controlul migrației din UE. În primul discurs în calitate de lider la conferința Partidului Conservator de guvernământ, ea a calificat votul din referendumul din 23 iunie prin care electoratul s-a pronunțat în favoarea părăsirii UE drept "o revoluție liniștită".  

Noul premier nu a dezamăgit așteptările celor care doreau să vadă mai clar care sunt opțiunile sale de politică internă și externă în această perioadă fără precedent în istoria recentă a Marii Britanii. 

Premierul May a conturat direcțiile de bază ale ieșirii din UE - Brexit: ea a repetat anunțul de duminică în privința datei inițierii procedurii prin care Marea Britanie vă părăsi UE - nu mai târziu de sfârșitul lunii martie 2017.

În următoarea sesiune parlamentară va fi introdus proiectul de lege care va anula legea de aderare la Comunitatea Economică Europeană adoptată în 1972.

"Legile noastre vor fi făcute nu la Bruxelles, ci la Westminster. Judecătorii noștri nu vor fi la Luxemburg, ci în curți de pe cuprinsul țării. Autoritatea legislației UE va înceta odată pentru totdeauna în această țară", a spus premierul May în discursul ținut în fața delegaților la conferința de la Birmingham.  

"Oamenii ne-au spus că doresc aceste lucru și acest guvern Conservator le va pune în practică", a adăugat șefa executivului și a partidului de guvernmânt. 

Premierul May a spus că nu va comenta asupra detaliilor strategiei negocierilor cu UE care vor începe după depunerea notificării în temeiul art. 50 al Tratatului de la Lisabona, care vor dura doi ani și se vor încheia cu încetarea calității de membru.

Linia roșie: controlul migrației

Ea a spus însă că dorește cooperare în domeniul aplicării legii și a contra-terorismului, precum și comerț liber cu bunuri și servicii, însă când a venit vorba de controlul migraței din UE aici premierul May a tras o linie roșie:

"Vreau să spun un lucru tare și răspicat: noi nu părăsim UE doar ca să cedăm din nou controlul imigrației. Și noi nu plecăm doar pentru a reveni sub jurisdicția Curții Europene de Justiție. Asta nu se va întâmpla", a spus premierul May.

"Noi plecăm ca să devenim, din nou, o țară pe deplin suverană și independentă - iar acordul va trebui să fie ]n favoarea Marea Britanii", a adăugat ea.

Acesta este poate cel mai clar semnal dat până acum de premierul May că Marea Britanie nu este dispusă să sacrifice controlul migrației din UE de dragul accesului la piața unică europeană a mărfurilor, serviciilor și capitalului. 

Partenerii europeni au fost unanimi în avertiza că fără păstrarea libertății de mișcare a persoanelor nu poate fi vorba de rămânerea Marii Britanii în piața unică. 

Turbulențe economice

Până acum impactul economic al votului din referendumul din 23 iunie s-a limitat la deprecierea lirei sterline, ajunsă la cel mai jos nivel în raport cu dolarul din 1985.

În schimb, principalul index bursier FTSE100 este foarte aproape de nivelul său istoric record, iar activitatea în industria manufacturieră, construcții și turism este viguroasă.

Analiștii atrag atenția însă că atunci când negocierile cu UE vor începe și dacă libera mișcare a serviciilor financiare va fi sacrificată, Londra riscă să-și piardă statutul de primă piață financiară a lumii cu consecințe dramatice pentru economic britanică. 

Până atunci, premierul May, care pare să mizeze pe un Brexit dur, speră să poată reorienta țara către economia globală, dar și ea este de acord că la orizont sunt turbulențe și mai ales incertitudini care pot afecta în mod negativ economia britanică.