Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corespondență din Polonia: Partidul de guvernământ face un pas inapoi

polonia.jpg

Image source: 
EPA

Evenimentele ultimelor zile din Polonia au făcut înconjurul lumii punând actuala putere într-o lumină foarte nefastă. Este dispusă guvernarea Lege și Justiție să facă un pas înapoi? Ce se întâmplă, iată, la două zile distanță de la protestele masive din Polonia?

Actualizare: Parlamentul polonez a respins joi dimineață cu o largă majoritate de voturi proiectul de lege care prevede interzicerea totală a avortului, relatează AFP. Textul de lege a fost respins de 352 de deputați ai majorității conservatoare și opoziției. Cincizeci și opt de deputați au votat pentru adoptarea acestuia, în timp ce alți 18 s-au abținut.

Speakerul Senatului polonez Stanisław Karczewski a ieșit miercuri cu propunerea unui compromis. Acesta a declarat mai întâi că Senatul nu va continua lucrările pe proiectul trecut în prima citire prin Sejm, camera inferioară a parlamentului, adică pe proiectul radical numit și proiectul Ordo Iuris, după numele ong-ului conservator care l-a inițiat prin colectarea celor 450.000 de semnături. Speakerul Karczewski însă a lăsat să se înțeleagă că pre-eminența camerei inferioare a Parlamentului, adică a Sejmului, este cea care dictează acțiunile Senatului. Speakerul a adăugat că ar prefera să lase actuala lege intactă, introducând doar un amendament de interzicere a avortului pentru cazurile cu sindromul Down.

În continuare, un grup de deputați din partidul Lege și Justitie (PiS) au declarat că, de fapt, proiectul anti-avort nu ar fi fost niciodată propus sau chiar susținut de PiS, ignorând cu bună știință declarațiile Primului Ministru din primăvară în susținerea proiectului.

În același timp ministrul științei și educației Jarosław Gowin, un reprezentant al aripei moderate în partidul Lege și Justitie, a avut și el o luare de poziție publică la un post de radio ieri, declarând că după protestele femeilor, partidul Lege și Justiție a «învățat să abordeze cu umilință» problematica legii anti-avort.

Acest reviriment care, iată, se observă la numai două zile de la proteste, a început de fapt marți, atunci când primul ministru Beata Szydło l-a admonestat public pe ministrul de externe Waszczykowski pentru declarațiile zeflemitoare de luni din timpul Protestului Negru. Astfel primul ministru s-a distanțat de activitatea partidului și a Sejmului, dar și de propriile declarații de susținere din primăvară.  

În același timp, partidul Kukiz 15 (condus de Paweł Kukiz), partid populist de dreapta, partid care ideolgic este foarte apropiat de Lege și Justitie, a dat și el un pas înapoi declarând, în contradicție cu precedentele luări de poziție, că, chiar dacă Kukiz 15 a semnat și votat proiectul în primă citire, nu înseamnă că îl va și susține pe viitor.

În continuare și în mod oarecum neașteptat, fiica răposatului președinte Lech Kaczynski, respectiv nepoata fratelui geamăn și președintelui din umbră al partidului Lege și Justiție, Marta Kaczynska, care se bucură de o anumită autoritate simbolică în partidul de guvernământ, a criticat guvernarea și s-a pronunțat pentru liberalizarea legii actuale poziționându-se de partea mișcării de protest și, desigur, în opoziție cu unchiul Jarosław care declara în aprilie 2016: «Eu sunt catolic, deci poziția mea este evidentă».  

E prea devreme să spunem că protestatarii ar putea avea câștig de cauză . E clar însă că mișcarea de protest a obținut un succes de etapă luni, bucurându-se de simpatie și la nivel internațional.

Ieri seară tematica din jurul propunerii de lege anti-avort a fost supusă unei dezbateri la Strasbourg, în Parlamentul European, chiar dacă UE nu are competențe pe asemenea politici, cum ar fi avortul, fertilizarea in vitro și sănătatea publică.

Ultimul act al zilei de ieri s-a consumat în Sejm, acolo unde la miez de noapte, într-o ședință ad hoc deputații au dezbătut respingerea legii. Cea mai elocventă luare de poziție a avut-o deputata Joanna Scheuring-Wielgus (Partidul Modernilor) care a declarat : ‘Nu vă e frică de Comisia de la Veneția, nu vă e frică de Comisia Europeană, dar se pare că în calea voastră poate totuși să stea cineva – femeile !’ Tot ieri seara, într-un interviu la TVN24, Radosław Sikorski a spus: ‘Mă mândresc cu femeile noastre. Ne-au demonstrat nouă, bărbaților, cum se face opoziție.’

În prezent protestul este în derulare sub o formă latentă, ceea ce înseamnă că publicul larg ține sub monitorizare orice pas, acțiune, propunere ce ține de proiectul de lege anti-avort. Suntem la două zile distanță de la încheierea celor mai masive proteste naționale spontane din istoria Poloniei post-comuniste. Va deveni mai clar în următoarele zile și săptămâni dacă într-adevăr PiS renunță la proiectul anti-avort și dacă revine la așa-numita lege-compromis din 1993, legea care este în vigoare astăzi. Este adevărat, însă că la nivel declarativ, primul pas înapoi, și deci pasul spre liberalizare pare să fi fost făcut ieri. Dar să nu ne grăbim cu concluziile într-o țară foarte conservatoare, cu o biserică catolică foarte influentă și latent în opoziție Vaticanului, reprezentat prin vocea Papei Francisc.

Astăzi, proiectul de respingere a noii legi, adoptat ieri în comisia pentru Justitie și Drepturile Omului din Sejm, este supus votului în Sejm. Vom avea dovada doar atunci dacă actuala guvernare, și clasa politică poloneză per ansamblu, a știut să învețe din evenimentele ultimelor zile.