Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Juan Manuel Santos, Nobel pentru pace. Cristian Preda: Premiul e o încurajare

premiul_nobel_pace_presedintelui_columbian_juan_manuel_santos.jpg

Preşedintele columbian, Juan Manuel Santos (Foto: Reuters)
Preşedintele columbian, Juan Manuel Santos (Foto: Reuters)

Preşedintele columbian, Juan Manuel Santos, a obţinut premiul Nobel pentru pace pe 2016. El a fost recompensat ca urmare a eforturilor depuse pentru soluţionarea pe cale paşnică a războiului civil din Columbia, a anunţat vineri Comitetul Nobel norvegian.

ACTUALIZARE: Atribuirea premiului Nobel preşedintelui Santos ar putea încuraja procesul de pace din Columbia. Declaraţia a fost făcută la RFI de europarlamentarul Cristian Preda, care s-a aflat acum câteva săptămâni la Bogota, cu o delegaţie a Parlamentului European.

"Atribuirea premiului lui Santos e totuşi o surpriză, în condiţiile în care referendumul a eşuat şi va fi nevoie de o nouă discuţie despre conţinutul acordului de pace (...). Cred că acordarea acestui premiu Nobel preşedintelui Santos este şi o încurajare, un sprijin pentru ca lucrurile să nu se întoarcă într-un fel înapoi", spune parlamentarul european.

Se regăsesc columbienii în acest premiu Nobel pentru pace sau îl percep ca fiind obţinut doar de preşedintele ţării? "Santos era foarte slab în sondaje. El a avut încredere de 10%-15% şi ăsta este unul dintre motivele pentru care referendumul a picat. Premiul Nobel s-ar putea să fie văzut ca o compensaţie, dar cred eu, e şi o expresie a încrederii comunităţii internaţionale în ce a făcut Santos", declară Cristian Preda.

 

"Premiul ar trebui să fie considerat drept un omagiu adus poporului columbian, care în pofida greutăţilor şi abuzurilor, nu şi-a pierdut speranţa într-o pace dreaptă, dar şi tuturor celor care au contribuit la procesul de pace", se afirmă în comunicatul dat publicităţii de Comitetul Nobel norvegian.

Columbienii au respins recent la limită în cadrul unui referendum un acord de pace între Guvern şi gruparea FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia), care a fost negociat timp de circa patru ani şi care ar fi pus capăt unei perioade de peste 50 de ani de conflict.

Guvernul columbian şi gherila marxistă FARC şi-au reluat ulterior dialogul în Cuba, după ce acordul lor de pace a fost respins prin referendum.

Capitala cubaneză Havana a fost gazda negocierilor între cele două părţi din 2012 şi până în septembrie anul acesta, când un acord a pus capăt unei perioade de 52 de ani de război civil în Columbia, soldat cu aproximativ 250 de mii de morţi.

Poporul columbian a respins acest acord printr-un referendum cu rezultat strâns, la o diferenţă mai mică de jumătate de procent între "DA" şi "NU". Guvernul şi FARC au anunţat că vor continua totuşi să respecte armistiţiul.

 
Cristian Preda, despre Nobelul pentru pace pe 2016. Ce mesaj transmite Comitetul Nobel?