Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: România exclude orice negocieri bilaterale cu Marea Britanie

lazar_comanescu.jpg

Lazăr Comănescu
Ministrul de externe Lazăr Comănescu exclude orice negocieri bilaterale cu Marea Britanie în privința Brexit
Sursa imaginii: 
www.mae.ro

România exclude ferm orice negocieri bilaterale cu Marea Britanie înainte de depunerea oficială a notificării intenției de părăsire a Uniunii Europene de către prim ministrul britanic Theresa May, a declarat ministrul de externe, Lazăr Comănescu.

"În nicio circumstanță nu ne vom angaja în discuții cu Marea Britanie care nu sunt în fomatul 27 - 1", a spus ministrul Comănescu într-un interviu acordat agenției Bloomberg.

Ministrul de externe a mai spus că Brexit - procesul de ieșire a Marii Britanii din UE - este o ocazie de relansare și o ameliorare a Uniunii.

România plănuiește "să joace un rol foarte activ" în negocierea termenilor de ieșire a britanicilor din UE, a declarat președintele Klaus Iohannis după referendumul din 23 iunie prin care electoratul a votat în favoarea părăsirii de către Marea Britanie a UE.

Premierul May a spus că va declanșa procesul de ieșire din UE până la sfârșitul lunii martie 2017, proces care va dura doi ani în timpul cărora vor avea loc negocieri și care se va încheia cu încetarea calității de membru UE a Regatului Unit.

În cursul acestei săptămâni premierul May a dat de înțeles că Marea Britanie nu este dispusă să continue aderarea la principiul libertății de mișcare a persoanelor, chiar și în schimbul rămânerii în piața unică europeană.

Potrivit estimărilor oficiale în 2015 se aflau în Regatul Unit circa 232000 de cetățeni români și România este îngrijorată, ca și alte state membre UE din centrul Europei, cu privire la statutul cetățenilor săi din Marea Britanie după ieșirea acestei țări din UE.