Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Toţi migranţii UE din UK "vor avea dreptul să rămână după Brexit"

permis_de_sedere.jpg

Permis de ședere în Regatul Unit
Un cetățean UE capătă drept de ședere nelimitat după cinci ani în Regatul Unit
Sursa imaginii: 
Warwick University

Toţi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv din România, aflaţi în Regatul Unit vor avea dreptul să rămână după ieşirea ţării din UE, potrivit unor surse guvernamentale de la Londra citate de cotidianul Daily Telegraph.

Potrivit unui studiu oficial menţionat de ziarul londonez, în Marea Britanie se află la ora actuală circa 3,6 milioane de cetăţeni din celelalte 27 de state membre UE şi se estimează ca la data probabilă a incetării calităţii de membru al Uniunii 80% - aproximativ trei milioane - vor avea drept legal de şedere nelimitată.
 
Restul de circa 600000 vor primi o amnisitie care le va permite să rămână în continuare în Regatul Unit, potrivit unor miniştri ai guvernului condus de Theresa May citaţi de Telegraph, cotidian apropiat vederilor Partidului Conservator de guvernământ și care a susținut votul în favoarea ieșirii din UE în referendumul din 23 iunie 2016. 
 
Un cetăţean UE care s-a aflat în Regatul Unit timp de cel puţin cinci ani primeşte drept de şedere nelimitat.
 
Premierul May a refuzat să garanteze statutul cetăţenilor UE din Marea Britanie după părăsirea Uniunii, pentru a nu dezvălui strategia de negociere după depunerea notificării de părăsire a Uniunii prevăzută anul viitor, până la sfârşitul lunii martie.
 
"Li se va permite să rămână în Marea Britanie. Dar este important să fie făcute acorduri reciproce cu UE care să asigure cetăţenilor britanici aflaţi pe teritoriul statelor membre aceleaşi drepturi", a spus o sursă din guvern citată de Telegraph.   
 
Aceste previziuni se bazează şi pe Convenţia de la Viena din 1969 potrivit căreia cetăţenii UE aflaţi Marea Britanie se bucură de "drepturi dobândite" care nu le mai pot fi retrase.
 
Deşi cei aflaţi acum în Marea Britanie au toate şansele să primească drept de şedere nelimitat după ieşirea ţării din UE, este probabil, scrie Telegraph, că guvernul va stabili o dată limită după care cei care sosesc acolo nu vor mai beneficia de drept de şedere în mod automat după încetarea calităţii de membru UE.
 
Potrivit estimărilor oficiale, circa jumătate dintre cetăţenii UE provin din cele 14 state membre dinainte de 2004, iar cealaltă jumătate din cele 13 state care au aderat după 2004, printre care şi România.
 
Cele mai recente date publicate de Oficiul Naţional de Statistică arată că în 2015 cei mai numeroşi dintre cetățenii UE erau polonezii - 915000, urmaţi de irlandezi - 362000 şi români - 232000.
 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ