Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Clinton vs Trump: dezbaterea cea mai dură

În această dimineață a avut loc, la Universitatea Washington din St. Louis, statul Missouri, a doua dezbatere televizată a candidaților la președinția Statelor Unite. În format cu doi moderatori și public compus din votanți nedeciși selectați de institutul de sondaje Gallup, confruntarea a permis clarificarea pozițiilor celor doi pretendenți într-un moment critic al cursei electorale.

Supraviețuirea politică a lui Donald Trump, viabilitatea campaniei sale unice în istorie erau în joc după ce vineri cotidianul Washington Post dezgropase o înregistrare veche de 11 ani în care candidatul Republican debita obscenități la adresa femeilor. Personalul de campanie a petrecut orele dinaintea dezbaterii în regim de criză, încercând să salveze ce se mai putea salva sub presiunea criticilor, retragerilor de susținere și chemărilor la abandon venite de la un număr crescând de notabilități Republicane. Șansele de victorie ale lui Trump, și așa puține, se reduseseră până aproape de zero. Candidatura era în stare critică.

“Nu abandonează, rămâne în cursă. Se va scuza pentru fapta sa și va explica faptul că nu mai este omul de atunci, contând că americanii sunt decenți și drepți, și când li se cere iertare, iartă”, spunea mai devreme la televiziuni fostul primar newyorkez Rudy Giuliani, singurul care s-a încumetat să-l apere în public.

Pretendentul republican, care de obicei se concentrează greu și-și pierde cumpătul ușor, a avut disciplina de a îndeplini  această parte a misiunii, executând însă, o stângace și forțată piruetă către subiecte "serioase", prilej de a repeta bătătorite clișee despre incompetența fostei prime doamne și culpabilitatea ei pentru tot ce, în viziunea Republicanului, duce țara de râpă.

“A fost flecăreală de vestiar, de care nu sunt mândru și pentru care am cerut scuze familiei, tuturor americanilor. Dar ce importanță are asta când ISIS retează capete și îneacă prizonieri în cuști de oțel, când ai războaie și imagini cumplite peste tot”.

Mai făcuse o tentativă, judecată insuficientă, la o oră extrem de neobișnuită - îndată după miezul nopții vineri spre sâmbată - cu un mesaj video de 90 de secunde care cuprindea scuze firave năclăite iîn obișnuitul sos trumpian de auto-justificare și agresivitate verbală.

“Cine mă cunoaște știe că vorbele acelea nu reflectă cine sunt cu adevarat. Le-am spus, am greșit, și îmi cer scuze. Ce am spus e stupid, dar nu se compară cu acțiunile și vorbele altora. Bill Clinton a agresat fizic femei, iar Hillary i-a atacat,hărțuit, intimidat și umilit victimele”.

Dezvăluirile, și căința cu jumătate de gură, au pus ierarhia Republicană în fața unei dileme dramatice: să piardă CU Trump, riscând prestigiu și capital politic, sau FĂRĂ el, caz în care ar trebui declanșată o procedură extrem de complicată logistic.

 S-a recurs deci la solutia armistițiului, deciziile majore - inclusiv posibilitatea înlocuirii lui Trump - find amânate până după dezbatere, care devenea astfel decisivă, deși majoritatea experților erau de acord că ea nu mai poate salva decât aparențele. 

 Așteptările erau deci enorme, povara asupra candidatului Republican pe măsură. Ce tactica a ales, sau i s-a impus, s-a văzut încă din deschidere.

“Oricum am întoarce-o, Bill Clinton a agresat femei, pe care Hillary Clinton le-a atacat verbal cu mare răutate. Patru dintre ele sunt prezente aici în sală. Nu mai pomeniți deci de vorbe, pe care le regret profund. Sunt doar vorbe. La președintele Clinton avem de-a face cu fapte, pentru care a fost supus unei proceduri de destituire, pentru care și-a pierdut licența de avocat și, într-un caz, a trebuit să plătească daune de 850.000 de dolari. Ca sa fiu sincer, când Hillary aduce vorba de așa ceva, când îmi reproșează cuvinte spuse acum 11 ani, cred că o dezonorează și ar trebui să-i fie rușine”.

Nu-i stilul lui Trump să înțeleagă nuanțele iar doamna Clinton, urmând o linie tactică în context periculoasă, a ales să nu coboare la nivelul rivalului ei.

Trecutul personal și politic al cuplului Clinton se află sub lupă de ani de zile; a fost răscolit la milimetru de un înverșunat angrenaj partizan, abdicările morale și slăbiciunile de caracter ale fostului președinte făcând obiectul unui riguros examen juridic și parlamentar. Sunt fapte deja adjudecate,și răscolirea lor acum, în acest stadiu al campaniei, este considerat de mulți un semn de disperare.  Atmosfera a fost în general extrem de tensionată, interacțiunea celor doi arătând o reală animozitate,  care a atins un nivel de paroxism nemaivăzut în acest ritual politic american când Donald Trump și-a amenințat rivala că, dacă devine președinte va numi un Procuror Special care să-i investigheze "minciunile și înșelătoriile".

A urmat un schimb de replici ce scoate în relief veninul pe care Trump l-a injectat în sistem, și în discursul electoral american.

“Avem noroc că o persoana ca Donald Trump nu-i responsabilă cu legea în țara noastră”, a considerat Hillary Clinton.

“Pentru că ai fi în pușcărie”, a replicat candidatul Republican.

Dezbaterea din St. Louis a arătat încă o dată cât de dificilă este o confruntare, o încăierare cu Trump, pentru un candidat tradițional precum doamna Clinton, care se agață de vechile reguli ale jocului.

“Am spus încă din iunie că nu este apt să fie președinte și comandant suprem, și mulți Republicani și independenți au spus același lucru. Ce am auzit cu toții vineri a fost Donald Trump vorbind despre femei, ce crede despre ele, ce le face femeilor. A spus că video-ul nu reflectă cine este cu adevărat. Cred că e clar pentru toate lumea că arată EXACT cine este, pentru că am văzut-o pe tot parcursul campaniei sale, l-am văzut umilind și insultând femei, și pe mulți alții, pe imigranți, pe latino și afro-americani, pe cei cu dizabilități. Deci, ACESTA este Donald Trump. Noi, țara noastră, trebuie să arătăm că nu suntem ca el”

 Pentru Trump și campania sa, pentru comunitatea politică americană,  a venit ora adevărului.

 
Ascultă AICI corespondența din SUA