Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reacții și analize după dezbaterea prezidențială: „I-au ieșit câteva lucruri lui Trump, dar nu-l ajută deloc”

Presa internațională a catalogat cea de-a doua confruntare tv dintre Hillary Clinton și Donald Trump ca fiind una dintre cele mai dure și urâte dezbateri electorale din istoria modernă a Statelor Unite. Ameninţarea lui Donald Trump că va cere anchetarea rivalei sale, dacă va ajunge preşedinte, a atras cele mai multe comentarii. Cu toate acestea candidatul Republican rămâne în cursă cu șanse teoretice de victorie la scrutinul din 8 noiembrie. 

A doua dezbatere prezidențială a fost o explozie care a zguduit din temelii edificiul politic american, și așa șubrezit de șocurile la care l-a supus Donald Trump pe parcursul campaniei.

“Dacă scopul său a fost să se ude cu benzina și să-și dea foc, arzând încă o lună, sub ochii lumii, împreună cu Hillary Clinton, atunci a reușit”, nota plastic comentatoarea Elise Jordan

Evoluțiile societale și politice care au dat naștere fenomenului Trump au atins paroxismul în duelul acrimonios de ieri, și explică de ce candidatul Republican rămâne în cursă cu șanse teoretice de victorie.

Întrebarea centrală, înaintea evenimentului, era care Trump va apărea pe scena de la Universitatea Washington din St. Louis, cel spășit, smerit, care vrea să-și ispășeasă păcatele verbale misogine de acum 11 ani, sau cel agresiv, în stare de orice, capabil sa tirasca totul prin noroi, inclusiv ce-a mai rămas din prestigiul international al Americii. A apărut, din calcul făcut de cercul dur al consilierilor de campanie, ultimul.

“I-au ieșit câteva lucruri ieri seară. Problema este că nu-l ajută deloc, îi dăunează chiar, în această fază a campaniei. Acum șase luni, ai fi înțeles că vrea să-și consolideze baza și să dea satisfacție acelui element care-și dorea o revanșă cu Clintonii și care cred că liderii lor n-au fost suficient de doritori să forțeze această conversație. Ieri, a fost, pentru ei, o apoteoză”, consideră Chris Cillizza, comentator la cotidianul Washington Post. Din adâncul anilor 1990, oamenii lui Trump au găsit de cuviință să scoată la lumină din praful binemeritat al uitării relicve ale trecutului amoros al fostului președinte. 

Spectacolul trist al degradării politice americane a continuat cu amenințări cu închisoarea, procese de intenție și fantezii malefice, la care doamna Clinton nu a părut să aibă antidot. 

“Cred că a ieșit cum nu se poate mai rău pentru Republicani. Trump a reușit să oprească dezertările, dar cei rămași nu se mai pot descotorosi de el până la finele campaniei”, opina consultantul politic Matthew Dowd

Vineri, dupa apariția notoriei înregistrări în care port-stindardul Republican este auzit folosind obscenități "de vestiar", campania părea în degringoladă, cu oficialități de tot rangul părăsind corabia cu vorbe care de care mai grele.

“Am îndoieli serioase, la această oră, că Trump poate s-o învingă pe Hillary Clinton. De fapt, sunt sigur că nu poate. Există o modalitate pentru domnul Trump să lase o moștenire durabilă și semnificativă suporterilor săi plini de energie și care au lărgit baza partidului: să renunțe,  ca să putem alege un candidat unificator, cu șanse reale împotriva doamnei Clinton. Asta vrem, asta trebuie să facem acum”, puncta senatorul de Utah Mike Lee.  

Se vorbea despre ungerea co-listierului Pence - care se distanțase net de excesele verbale ale lui Trump – sau de alte variante  care să iasă dintr-un conclav întrunit urgent al capilor partidului.

“Statutul partidului prevede, la articolul 9, întrunirea Comitetului Național care validează un nou candidat. Consecințele practice ale unei astfel de acțiuni sunt însă greu gestionabile, și să nu uităm că ne aflăm într-o situație fără precedent”, oferea avocatul și consilierul politic Ben Ginsberg

Incendiul stârnit de Trump se va stinge curând, și din cenușă candidatul Republican nu va scoate nimic palpabil, nimic care să-l ridice în ochii celor pe care i-a înstrăinat,  celor care l-au clasat inapt pentru funcția de lider al lumii libere. 

Doamna Clinton avea înaintea dezbaterii un avans suficient - dacă luăm, ceea ce e periculos de astă dată, trecutul drept ghid -  pentru a-și atinge țelul în noiembrie. 

Sunt toate semnele deci că agonia electorală va continua până la stingere.

 
Corespondentul RFI Radu Tudor cu reacții și analize după cea de-a doua dezbatere prezidențială din SUA