Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin la Istanbul. Acord bilateral pentru proiectul TurkStream

putin.jpg

Președintele Rusiei Vladimir Putin și președintele Turciei, în timpul conferinței de presă de la Istanbul, 10 octombrie 2016.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Osman Orsal

Președintele Rusiei Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au semnat la începutul acestei săptămâni la Istanbul un acord pentru realizarea proiectului TurkStream, care vizează transportul gazelor rusești către Europa printr-un sistem de conducte care vor trece pe sub Marea Neagră. Este pentru prima oară când Putin se află pe teritoriul Turciei, după criza diplomatică gravă declanșată de doborârea de catre aviația turcă a unui avion al armatei ruse care survola frontiera siriano-turcă în noiembrie 2015.

Proiectul TurkStream a fost făcut public în urmă cu doi ani, odată cu renunțarea la proiectului South Stream, blocat de Uniunea Europeană în plină criză ucraineană. Partea turcă ar urma să beneficeze de prețuri preferențiale pentru gazul rusesc, în schimbul sprijinirii acestui proiect.

La Istanbul Putin și Erdogan au discutat și despre proiectul primei centrale nucleare din Turcia, care ar urma să fie construită de ruși.  

Un alt subiect important pe agenda discuțiilor l-a reprezentat, desigur, criza siriană. Moscova și Ankara nu au ajuns încă la un acord în privința susținerii sau nu a președintelui Bachar el-Assad, dar tonul discuțiilor a fost vizibil mai puțin virulent ca până acum, transmite corespondentul RFI la Ankara.

Reconcilierea ruso-turcă are loc în contextul în care Turcia și-a răcit simțitor relațiile cu Occidentul, după lovitura de stat eșuată din 15 iulie a.c.