Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gabriel Oprea, la un pas să fie cercetat pentru omor din culpă. E așteptată decizia președintelui

Președintele României este așteptat să se pronunțe în cazul lui Gabriel Oprea. Solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale a fostului șef al MAI a ajuns, miercuri, la Palatul Cotroceni, după oficializarea demisiei lui Oprea din Senat. Fostul ministru este cercetat în dosarul morţii polițistului Bogdan Gigină.

Procurorii anticorupţie au solicitat Preşedintelui României încuviinţarea urmăririi penale pentru omor din culpă în cazul lui Gabriel Oprea, cererea fiind făcută după ce demisia lui Oprea din Senatul României a fost publicată în Monitorul Oficial.

În prima fază, solicitarea procurorilor fusese trimisă Senatului României, însă plenul acestei camere a respins-o. Ulterior, Gabriel Oprea a ales să demisioneze din Parlament spunând că vrea aflarea adevărului. Astfel, procurorii au revenit cu o a doua cerere, adresată lui Klaus Iohannis, potrivi legii răspunderii ministeriale.

Infracţiunea de ucidere din culpă are legătură cu decesul poliţistului Bogdan Gigină, în aceeaşi cauză Gabriel Oprea fiind deja cercetat pentru abuz în serviciu.

Concret, procurorii îl acuză pe fostul ministru de folosirea abuzivă a coloanelor însoțitoare de Poliție. La momentul producerii accidentului soldat cu moartea polițistului, Gabriel Oprea se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni, susţin procurorii. În plus, potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că "Oprea a dispus să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent".

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind "de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale", explică DNA.