Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un al doilea referendum pentru independența Scoției - proiect

nicola_sturgeon.jpg

Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon
Sursa imaginii: 
Reuters

Șefa executivului scoțian, Nicola Sturgeon, a anunțat începutul procedurii de legiferare pentru convocarea unui nou referendum de independență. În precedentul referendum care a a vut loc pe 18 septembrie 2014, electoratul scoțian a votat cu 55% - 45% rămânerea în cadrul Regatului Unit. 

La puțin peste doi ani de la precedentul referendum Sturgeon, care este și lidera Partidului Naționalist Scoțian (SNP) - separatist - a anunțat intenția de a iniția săptămâna viitoare proiectul de lege prin care va fi convocat un nou scrutin.

"Sunt decisă ca Scoția să aibă posibilitatea să reconsidere chestiunea independenței înainte ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană, dacă acest lucru va fi necesar pentru a proteja interesele țării", a spus Sturgeon la conferința anuală a SNP de la Glasgow.

"De aceea confirm astăzi că proiectul legii referendumului de independență va fi publicat pentru consultări săptămâna viitoare", a adăugat lidera SNP și a Scoției.

Scoția a votat cu 62% în favoarea rămânerii în UE în referendumul din 23 iunie 2016 în care electoratul britanic a votat cu 52% - 48% în favoarea părăsirii Uniunii. 

Recent, premierul britanic Theresa May a anunțat că va declanșa procesul ieșirii din UE până la sfârșitul lunii martie 2017, ceea ce înseamnă că Regatul Unit ar putea înceta să fie fie membru UE la sfârșitul lui martie 2019.

SNP este cel mai numeros partid din Parlamentul Scoției, dar nu deține majoritatea absolută, având 63 de deputați din totalul de 129.