Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova: Maia Sandu ar fi candidatul unic al forțelor pro-europene la prezidențiale

Liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS), Maia Sandu ar urma să fie candidatul unic al forțelor de dreapta la prezidențialele din 30 octombrie. O decizie finală în acest sens ar urma să fie aprobată în următoarele zile de consiliile politice ale PAS, Partidului Liberal Democrat și Partidului Platforma ”Demnitate și Adevăr”.

Decizia va fi luată ținând cont de datele unui sondaj de opinie, realizat la comanda celor trei formațiuni politice. Studiul arată că Maia Sandu, președintele PAS ar obține mai multe voturi decât Andrei Năstase, liderul Platformei ”DA”, în primul tur de scrutin.

”Miza acestor alegeri este foarte mare, nu avem dreptul să o ratăm şi nu avem dreptul să furăm speranţa oamenilor în schimbare”, susține Sandu.”Oamenii așteaptă o decizie și noi înțelegem acest lucru.

Un singur candidat are cele mai mari șanse să acceadă în turul doi al alegerilor prezidențiale și astfel să-l învingă pe liderul socialiștilor, Igor Dodon. Cele trei partide au convenit să sprijine candidatura mea”, a declarat Maia Sandu.

Liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” i-a mulțumit colegului Andrei Năstase ”pentru înţelepciunea şi curajul de a merge împreună spre victorie”.”Este nevoie de foarte multă dragoste de ţară pentru a lua o asemenea decizie. Platforma DA are un rol important în consolidarea mişcării antioligarhice şi în trezirea spiritului cetăţenesc în Moldova”, a mai spus președintele PAS.

Maia Sandu a venit și cu o adresare către cetățeni.”Mă adresez membrilor şi simpatizanților celor trei partide şi tuturor cetăţenilor RM. Voi fi de partea Dvs. Vă îndemn acum să ne unim eforturile şi să ducem lupta până la capăt”, a subliniat Maia Sandu.

Potrivit rezultatelor sondajului, realizat la solicitarea celor trei partide de dreapta, în primul tur, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon ar acumula peste 33 la sută, iar Maia Sandu peste 26 la sută, în cazul în care Andrei Năstase se retrage din cursă.

Dacă însă Maia Sandu nu mai vrea să candideze pentru fotoliul de președinte, Igor Dodon ar acumula peste 33 de la sută, iar Andrei Năstase aproape 22 la sută din sufragii.