Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe istorie: Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria

incoronare_bun.jpg

Încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria, Alba Iulia, 1922
Sursa imaginii: 
unstory.com

Astăzi accentul cade pe unul dintre cele mai frumoase evenimente din istoria contemporană a României: încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, care a avut loc pe 15 octombrie 1922, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.

Deși se aflau la conducerea țării încă din 1914, Regele Ferdinand și Regina Maria au avut parte de o ceremonie oficială de încoronare abia în anul 1922, după ce războiul și toate socotelile de stat postbelice se încheiaseră.

Încă de la sfârșitul conflictului mondial s-a înfiinţat o Comisie a Încoronării din care făceau parte personalităţi precum marele muzician George Enescu sau celebrul inginer Anghel Saligny. Orașul ales pentru eveniment a fost Alba-Iulia, unde se înfăptuiese Marea Unire în 1918, iar pentru slujba religioasă a încoronării – şi în memoria celor căzuţi pe frontul Marelui Război – a fost construită cunoscuta Catedrală a Încoronării din Alba Iulia, numită şi Catedrala Reîntregirii.

Regii au mers spre Alba Iulia cu trenul, iar în dimineața zilei de 15 octombrie au fost întâmpinați în gară de către prim-ministrul ţării, Ionel Brătianu, şi de către primarul oraşului.

După propriile mărturisiri, Regina Maria s-a schimbat chiar în tren pentru marea ceremonie dar acest lucru nu a împiedicat-o deloc să arate impresionant atunci când a coborât, într-o rochie auriu-roşiatică, cu o mantie de catifea roșie pe umeri, căptuşită cu albastru şi argintiu, purtând  pe cap un voal auriu strâns pe frunte cu o panglică de aur.

Mii de oameni îi așteptau pe Rege și pe Regină la Catedrală, unde Majestățile Lor au ajuns într-o trăsură închisă cu patru cai. În spate, în altă trăsura, i-au urmat prinţul moştenitor Carol şi proaspăta sa soţie Elena, Principesă a Greciei.

După slujba religioasă emoționantă,  Regele Ferdinand şi Regina Maria au ieşit din Catedrală spre piaţa din apropiere, unde aveau pregătit un podium pe care era așezat un baldachin. După ce oaspeții s-au așezat în jurul podiumului, doi generali au pus mantiile regale pe umerii celor doi suverani. Regele Ferdinand a primit de la preşedintele Senatului coroana regală de oţel a unchiului său, Regele Carol I (coroană făcută în anul 1881) pe care și-a așezat-o singur pe cap. Apoi, a luat coroana de aur confecționată pentru soţia sa şi a pus-o pe cap Reginei Maria, sărutând-o pe frunte.

Toţi cei prezenţi au izbucnit în ovaţii pe fundalul Imnului Naţional cântat de fanfarele militare.

Până la următoare întâlnire, nu uitați că istoria continuă...

 

(Sursa: Maria a României. Regina care a iubit viaţa şi patria, Adrian Cioroianu, Mihaela Simina, editura Curtea Veche Publishing, 2015)

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe Istorie din 14 octombrie 2016