Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi arestări în Turcia: 189 de magistrați, acuzați de implicare în tentativa de puci

erdogan.jpg

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan

Regimul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan continuă campania de epurare în rândul angajaților din Justiție. Încă 189 de magistrați au fost arestați sub suspiciunea de a fi participat la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie. În total, peste 32.000 de persoane au fost arestate de autorităţile turce, după evenimentele de la mijlocul verii.

Un tribunal turc a emis mandate de arestare împotriva a 189 de judecători și procurori, în ancheta asupra puciului eşuat de la 15 iulie, relatează agenția de presă proguvernamentală Anadolu, preluată de Agerpres.

Magistrații sunt acuzați că au folosit mesageria criptată Bylock, care era, conform autorităților turce, instrumentul de comunicare al puciștilor.

Unii dintre acești magistrați sunt angajați ai Ministerului Justiției, Curții de Casație sau Consiliului de Stat. Treizeci dintre ei activează în tribunalele din Istanbul, iar ceilalți în multe alte localități din Turcia, informează Anadolu.

Ankara îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen, exilat în SUA, că a pus la cale tentativa de puci de la mijlocul lunii iulie, în timpul căreia au murit 270 de oameni și alte câteva mii au fost răniți.

La scurt timp, autoritățile turce au lansat un val de epurări pentru a-i elimina din sistem pe toți presupușii simpatizanți ai lui Gülen. Predicatorul neagă orice implicare.