Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Maia Sandu - candidat unic al opoziției pro-europene la prezidențiale

maia_sandu.jpg

Maia Sandu
Maia Sandu are acum mari șanse de calificare în turul al doilea al prezidențialelor
Image source: 
http://www.zdg.md/

Maia Sandu a rămas candidatul unic al partidelor de opoziție pro-europene în alegerile prezidențiale din Republica Moldova în uma retragerii din competiție a lui Andrei Năstase. Primul tur al alegerilor va avea loc pe 30 octombrie.

"Uneori trebuie să renunți la orgoliu", a declarat Năstase, citat de Ziarul de Gardă, într-o conferință de presă susținută în satul său natal, Mândrești, raionul Telenești, în campania electorală.

Liderul Partidului Platforma Dreptate și Adevăr (PPDA) a declarat că a găsit sprijin doar în Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) condus de Maia Sandu în lupta împotriva "regimului Plahotniuc", referire la magnatul Vladimir Plahotniuc care-l susține în alegeri pe liderul Patidului Democrat (PDM), Marian Lupu. 

Cele mai recente sondaje de opinie au arătat intenții de vot apropiate pentru turul I între Năstase, Sandu și Lupu, între 12% și 15%, mult în urma candidatului Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon, care este credit cu circa 33% - 35% din intențiile de vot.

Simulările au arătat că Maia Sandu este mai bine plasată în cazul retragerii lui Năstase decât invers, pe poziția a doua în spatele lui Dodon.

În caz că niciun candidat nu întrunește majoritatea voturilor în primul tur de scrutin, atunci se organizează un al doilea tur pe 13 noiembrie.

Sprijin PPE

Între timp, Maia Sandu a primit și sprijinul din partea Partidului Popular European, cel mai numeros partid din Parlamentul European ca fiind singurul candidat de centru dreapta în alegerile prezidențiale.

"Maia Sandu este un politician curajos, onest și dedicat, care are cele mai bune interese ale Moldovei la inimă. Grupul PPE sprijină pe deplin și este alături de Maia Sandu, în calitate de candidat pro-european de centru-dreapta, care poate reprezenta și lupta pentru interesele fiecărui cetățean al Republicii Moldova." a declarat liderul PPE, eurodeputatul Joseph Daul.

"Angajamentul Maiei Sandu față valorile și principiilor PPE și hotărârea ei de a lupta împotriva corupției, pentru a face sistemul de justiție independent, precum și pentru a consolida statul de drept, va asigura că Moldova rămâne democratică și continuă pe calea europeană ", a spus președintele PPE într-un comunicat de presă

"În același timp, regret profund că liderul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă și-a arătat un sprijin redus și s-a retras din procesul de găsire a unui candidat comun contrar promisiunii făcute delegației PPE mai 2016." mai spune Daul. 

"Un centru-dreapta divizat aduce beneficii numai pro-rușilor și oligarhilor care nu au nici un interes în a avea o Moldovă prosperă și democratică. Având în vedere numirea Maiei Sandu, îndemn insistent pe Iurie Leancă să se retragă din cursă și să sprijine un candidat comun", a declarat președintele PPE.