Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pacifiștii anti-occidentali din Marea Britanie au legături cu Rusia

kagarlitsky_stop_the_war.jpg

Boris Kagarlițchi la Londra în august 2014
Boris Kagarlițchi a participat la o reuniune la Londra în august 2014 organizată de Stop The War
Image source: 
Blogul lui Anton Șehovțov

Principala organizație pacifistă din Marea Britanie Stop The War Coalition (Coaliția Opriți Războiul) are legături cu grupuri finanțate de Rusia pentru a submina Occidentul. Stop The War a fost acuzată recent de ipocrizie când a refuzat să critice regimul Bashar Assad și pe președintele Vladimir Putin pentru bombardamentele violente asupra orașului Alep din Siria.

O anchetă efectuată de ziarul londonez Sunday Times a descoperit legături între Stop The War și Mișcarea Anti-Globalizare a Rusiei (AGMR) și Institutul pentru Globalizare și Mișcări Sociale (IGSO). 

AGMR organizează campanii anti-occidentale și o conferință anuală la Moscova cu mișcări de extrema stângă și organizații separatiste, cum ar fi Sinn Fein din Irlanda de Nord sau independentiști catalani. 

Organizația le-a acordat sprijin separatiștilor scoțieni care susțineau că rezultatul referendumului pentru independența Scoției din 2014 a fost măsluit și îl preamărește pe președintele Assad.

Directorul AGMR, Alexander Ionov, a recunoscut pentru Sunday Times că institutul său a primit circa 100000 de euro din partea Fondului Național de Bunăstare înființat de Putin în 1999. 

AGMR a fost descris de Chatham House, un think tank de politici externe drept un "actor cheie" în aparatul internațional al puterii "soft" a Rusiei.

Stop The War a organizat în Marea Britanie cel puțin trei conferințe pentru Boris Kagarlițchi, filosof marxist și director al IGSO - în care a fost apărată Rusia de acuzațiile occidentale în privința anexării Crimeei și a sprijinirii militare a separatiștilor din estul Ucrainei precum și în cazul doborârii avionului de linie malaezian MH17, toate aceste evenimente având loc în 2014.

Și Kagarlițchi a recunoscut pentru Sunday Times că IGSO a primit din partea unui "fond prezidențial" o sumă de peste 40000 de euro.

Pacisfism pro-rusesc

Stop The War este o organizație pacifistă înființată după atacurile teroriste din Statele Unite din 11 septembrie 2001 și a fost condusă până în 2015 de Jeremy Corbyn, care a demisionat anul trecut când a fost ales lider al Partidului Laburist. 

Organizația este cunoscută pentru pozițiile sale împotriva intervențiilor militare occidentale în Afganistan, Irak, Libia sau Siria, dar nu a luat poziție împotriva bombardamentelor masive pe care forțele regimului Assad cot la cot cu aviația militară a Rusiei le efectuează împotriva orașului Alep.

Vicepreședintele Stop The War, Chris Nineham, a criticat "isteria anti-rusească" în legătură cu bombardarea Alepului și a criticat intervenția ministrului de externe Boris Johnson care a îndemnat la demonstrații de protest în fața Ambasadei Federației Ruse din Londra. 

Alți lideri ai Stop The War sunt cunoscuți pentru pozițiile lor stângiste, precum Kate Hudson care a descris destrămarea URSS drept "o catastrofă", iar Andrew Murray, care este membru al minusculului Partid Comunist Britanic este un apologet al lui Stalin.

Strategia Rusiei de combatere a Occidentului este asemănătoare cu cea a URSS din perioada războiului rece care sprijinea, inclusiv financiar, mișcări pacifiste precum Campania pentru Dezarmare Nucleară (CND).

Chiar dacă acum nu mai e vorba de un sprijin direct, influențarea pare să fie făcută prin intermediul unor organizații din Rusia care au legături cu organizații pacifiste din Occident.

Noutatea este că pe lângă organizațiile stângiste, Kremlinul încearcă să facă alianțe și cu partide ultra-naționaliste, eurosceptice și americanofobe, precum Frontul Național din Franța, Vlaams Belang din Belgia, JOBBIK din Ungaria, Forza Nuova din Italia sau Partidul Național Britanic.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ