Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Criza petrolului din 1973 – miza resurselor

potlatch_gas.jpg

Multe stații de benzină din Statele Unite au dat faliment în timpul crizei din 1973. În imagine o stație de benzină abandonată, transformată în ... sală de rugăciune, Potlach, Washington, 1974
Image source: 
Wikipedia / David Falconer

Resursele, de orice tip, au reprezentat de-a lungul timpului o miză determinantă a istoriei. Embargoul impus Statelor Unite de către Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol pe 17 octombrie 1973, care a declanșat criza  pe fondul războiului de Yom Kippur dintre arabi și israelieni, poate constitui un bun exemplu în acest sens.

La începutul lunii octombrie 1973, Siria și Egiptul, sprijinite de alte state arabe, au lansat un atac surpriză asupra Israelului, declanșând astfel cel de-al patrulea conflict arabo-israelian, numit și războiul de Yom Kippur - pentru că a început pe 6 octombrie, în ziua de ziua de Yom Kippur (Ziua Ispășirii), cea mai importantă zi de post evreiască.

Toată comunitatea internațională a fost luată prin surprindere.

Statele Unite ale Americii au reacționat și astfel  pe 12 octombrie președintele Richard Nixon a autorizat Operațiunea Nickel Grass, prin care SUA acorda ajutor militar și umanitar Israelului prin transporturi aeriene.

Lanțul de reacții a continuat și pe 16 octombrie 1973 statele membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC, după denumirea din limba engleză Organization of the Petroleum Exporting Countries) au mărit prețul petrolului cu 70%.

Peste numai o zi, pe 17 octombrie, la nivelul OPEC s-a hotărât impunerea unui embargo asupra resurselor de petrol care viza atât SUA, cât și alte state care furnizau ajutor militar Israelului. Decizia prevedea ca aprovizionarea cu prețiosul combustibil să scadă cu 5% în fiecare lună până când trupele israeliene ar fi evacuat Peninsula Sinai și Înălțimile Golan, teritoriile ocupate de Israel în Războiul de șase zile din 1967.

Deși conflictul arabo-israelian s-a încheiat pe 26 octombrie 1973, în luna decembrie, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a continuat cu măsurile de ripostă, impunând embargo total în Statele Unite, în Olanda și în Danemarca și mărind prețul petrolului cu încă 130%. În cele din urmă, prețul a ajuns să fie de patru ori mai mare decât la începutul anului, crescând de la trei la 12 dolari per baril, ceea ce a provocat o adevărată criză la nivel global.

În America cozile de la benzinării erau uriașe, iar programul de funcționare al stațiilor de alimentare era restricționat la aproximativ două ore, un singur client neputând alimenta în valoare mai mare de trei dolari.

Embargoul împotriva SUA a fost ridicat în martie 1974, după ce Secretarul de Stat Henry Kissinger a negociat cu succes un acord între Siria și Israel.

Criza petrolului declanșată în octombrie 1973 a reprezentat o lecție esențială pentru americani și europeni în ceea ce privește independența energetică, urmată de adoptarea unor măsuri importante.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Rubrica Accent pe istorie din 17 octombrie 2016