Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Inspecția Judiciară cercetează afirmațiile lui Tăriceanu despre DNA

Magistrații reacționează, după ce preşedintele Senatului le-a cerut colegilor parlamentari să refuze să se mai pronunțe asupra solicitărilor venite de la DNA care îi vizează pe aleși. Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică seară, că, în opinia sa, DNA a devenit un instrument folosit pentru anihilarea unor politicieni chiar înainte de alegeri. El le-a cerut membrilor Senatuluiu și Camerei Deputaților ca, până la formarea unui nou Parlament după alegerile din decembrie, să boicoteze solicitările DNA.

Consiliul Superior al Magistraturii cere să se stabilească dacă, prin afirmaţiile preşedintelui Senatului, care a făcut apel la parlamentari să refuze pronunţarea pe solicitările DNA, se aduce atingere independenţei Justiţiei.

Documentul intitulat „Apel către parlamentari”, publicat pe pagina oficială de internet a Senatului, precum şi mesajele promovate în cadrul unor serii de apariţii mediatice recente, au făcut ca preşedintele CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară care trebuie să stabilească dacă, prin afirmaţiile asumate instituţional de preşedintele Senatului României, a fost adusă atingere independenţei justiţiei în ansamblul său, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii, postat, azi, pe site-ul instituţiei.

Nu a fost singura reacție care a urmat apelului controversat al lui Călin Popescu Tăriceanu. Anterior, mai mulți membri ai tineretului ALDE au anunțat că părăsesc partidul din cauza ''politicienilor penali promovaţi de preşedintele partidului''.

La rândul său, fostul ministru al Justiției Monica Macovei a declarat că președintele Senatului nu face altceva decât să intervină brutal în activitatea DNA cerând ca Parlamentul să nu mai discute nicio solicitare de ridicare a imunității aleșilor suspectați de corupție.

În fine, însuși Călin Popescu Tăriceanu s-a pronunțat, luni, pe subiect. El a explicat că apelul său a venit în contextul în care Parlamentul a devenit ''o ţintă predilectă'' pentru DNA, această instituție fiind cea care decide, în opinia sa, listele de candidați de la alegeri.