Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiectul PSD de eliminare a peste 100 de taxe, pe repede înainte. IPP: Grabă electorală

Rapiditatea cu care trece prin parlament proiectul de lege prin care se reduc peste 100 de taxe nefiscale,  inițiat de PSD, este fără precedent, susține, la RFI, Elena Tudose, directorul Insitututului pentru Politici Publice. Ea poate fi explicată numai prin contextul electoral și, atrage atenția Elena Tudose, nu va fi pentru prima dată când legislativul nu gândește în perspectivă și ignoră impactul bugetar al măsurilor votate.

Actualizare: Legea a fost adoptată luni de Senat, în aceeași zi în care propunerea a fost dezbătută în Comisia de buget și a primit raport favorabil.

Este o procedură extraordinară. Sinceră să fiu nu am cunoștință în istoria recentă a activității parlamentare de activarea unei asemenea clauze de procedură de urgență pentru un proiect de lege înregistrat în parlament. Vorbim despre un simplu proiect de lege. Nu pot decât să intuiesc în spatele acestei grabe  a parlamentarilor categoric niște motive electorale. Vorbim despre consecințe în mod automat asupra bugetului, spune Elena Tudose.

Printre cele 102 taxe care ar urma să fie eliminate sunt timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului și taxa radio-tv. Proiectul a fost depus în Parlament în urmă cu doar o săptămână de Liviu Dragnea. În opinia președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se impunea declanșarea procedurii de urgență și nu se încalcă niciun regulament. Guvernul nu susține proiectul de lege. Potrivit Ministerului de Finanțe, impactul va fi de 0,2% din PIB.

 

 
Ascultă AICI interviul complet cu Elena Tudose (IPP)