Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dacian Cioloş a lansat Platforma România 100

ciolos.jpg

Foto: www.gov.ro
Foto: www.gov.ro

Premierul Dacian Cioloş şi-a prezentat Platforma România 100. Documentul lansat pe Facebook conţine 10 principii ale unei guvernări, însoțite de un portofoliu de proiecte naționale care, spune premierul, ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. Dacian Cioloş adaugă că îşi menţine decizia de a nu candida la alegerile parlamentare din decembrie şi condamnă activitatea partidelor politice din perioada guvernării tehnocrate. 

Dacian Cioloş spune că din punctul său de vedere, "un proiect de guvernare după alegerile din 11 Decembrie 2016 ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susținute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizațiile societății civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară".

Premierul mai spune că pe durata guvernării tehnocrate a dorit să arate că "România se poate guverna și altfel, prin corectitudine, integritate".

"Eu cred că în România poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea ca interesul general este mai bine servit de o administrație profesionistă și nu politizată. Asta am început să fac în acest an. Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greșelile făcute” adaugă el. Cât priveşte proiectul de guvernare propus, Cioloş scrie că “ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susținute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizațiile societății civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară". El precizează că propune Platforma România 100, o platformă pentru recâștiga "încrederea în România și în noi înșine", iar titlul este motivat de faptul că, în 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. Întreg programul e disponibil pe pagina ro100.ro, iar o petiţie online de susţinere a programului a fost lansată tot pe Facebook la scurt timp după lansarea proiectului. În prima jumătate de oră după postare strânsese peste 3 mii de semnături.