Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, adoptată de deputaţi

motiunea_simpla_ministrului_justitiei_adoptata_deputati.jpg

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Sursa foto: Facebook/Raluca Prună)
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Sursa foto: Facebook/Raluca Prună)

Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, a fost adoptată marţi de Camera Deputaţilor. Au fost 155 de voturi "pentru", în timp ce 60 de deputaţi de la PNL şi minorităţile naţionale nu şi-au exprimat votul.

Ministrul Raluca Prună spune că adoptarea moţiunii nu duce automat la demiterea sa din funcţie şi că doar premierul îi poate cere să părăsească Guvernul sau nu: "Repercusiuni în sensul de a fi automat demisă în urma acestei moţiuni nu există. Sigur că acum eu fac parte dintr-o echipă guvernamentală, rămâne de văzut ceea ce va decide premierul. Dacă premierul va decide că trebuie să plec, voi pleca. Dacă premierul va decide că trebuie să rămân până la sfârşitul mandatului, voi rămâne până la sfârşitul mandatului''.

Moţiunea cu titlul "Şi minciuna poate să ucidă" depusă de PSD cerea demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, după ce aceasta a susţinut în plenul CSM că a minţit judecătorii de la CEDO în privinţa fondurilor alocate pentru penitenciare.

Ministrul Justiţiei le-a spus marţi în plen deputaţilor că s-a ajuns la această moţiune pentru că şi-a asumat să spună cu un limbaj plastic că împăratul este gol.

Premierul nu este obligat să-l demită pe ministru, chiar dacă moţiunea simplă a fost adoptată de Parlament. Dacian Cioloş a declarat recent că Raluca Prună este o persoană "onestă", care-şi foloseşte experienţa profesională cât de bine poate în ceea ce face.

Ministrul Justiţiei a afirmat că a minţit la CEDO că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru şapte penitenciare, deşi în realitate Guvernul nu avea această sumă în buget, argumentând că declaraţiile "erau nişte bune intenţii".