Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Propunere inedită a primarilor municipiilor. ONG: "E o idee pripită"

Sediul vechi al Primăriei Municipiului Bucureşti

Primarii din Asociaţia Municipiilor cer înfiinţarea unei instituţii care să-i ajute să nu încalce legea. Aleşii locali susţin că atunci când au de-a face cu legi care se contrazic, simt nevoia să consulte un organism care să le spună preventiv dacă o anumită decizie pe care vor s-o ia este sau nu legală.

Printre promotorii acestei idei se află primarul Craiovei, Lia-Olguţa Vasilescu şi edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

Preşedintele organizaţiei Funky Citizens, Elena Calistru, atrage însă atenţia că aleşii locali au deja unele instrumente la care ar putea apela preventiv: "Există un sistem de control managerial intern, există auditul intern, există consilierii de etică, dincolo de faptul că există consilieri juridici, care i-ar putea ajuta în acest sens".

"Dacă în schimb, primarii municipiilor din România, dar probabil, acelaşi lucru se întâlneşte şi la nivelul primarilor de oraşe sau de comune, simt că nu funcţionează aceste lucruri, atunci soluţiile pot fi de mai multe tipuri şi nu implică neapărat gândirea unei noi instituţii. De exemplu, se pot face traininguri cu oamenii aceştia, se poate face pe lângă Asociaţia Municipiilor sau pe lângă toate aceste asociaţii ale oraşelor, ale comunelor, ale Consiliilor Judeţene, se pot face nişte departamente sau chiar un model de think tank, în care să-i adune pe cei mai buni oameni din aceste instituţii, astfel încât aceştia să vină cu o poziţie pe care ei o pot adopta prin rezoluţii, pot studia exact care sunt lacunele, dar atâta vreme cât noi nu am profitat la maximum de instrumentele deja existente, mi se pare un pic pripit să spunem gata, avem nevoie de o nouă instituţie", spune Elena Calistru.