Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Revoluția bolșevică din Octombrie - majoritatea la putere...

revolutia.jpg

Image source: 
nuttyhistory.com

Venirea bolșevicilor la putere în Rusia anului 1917 a schimbat fără îndoială și în mod semnificativ evoluția ulterioară a lumii. Astăzi accentul cade pe Revoluția bolșevică din toamna anului 1917. Rămasă în istorie sub denumirea de Revoluția din Octombrie (întrucât în Rusia la acel moment era în vigoare calendarul iulian), evenimentul a avut loc pe 6-7 noiembrie, după calendarul gregorian, utilizat în prezent (respectiv pe 24-25 octombrie, după vechiul calendar).

Bolșevicii reprezentau o facțiune a Partidului Social Democrat al Muncii din Rusia, condus de Vladimir Ilyich Ulianov, cunoscut simplu drept Lenin, iar cuvântul bolșevic, derivat din limba rusă, înseamnă majoritate. Cealalată facțiune a partidului, în interiorul căruia ruptura a apărut în 1903, se numea menșevici, un derivat din cuvântul minoritate în rusă.

Tabloul din Rusia din octombrie/noiembrie 1917 fusese deja marcat de o altă mișcare revoluționară a bolșevicilor conduși de Lenin, în luna februarie/martie, în urma căreia Țarul Nicolae al II-lea, ultimul împărat al Rusiei, a fost obligat să abdice. Această mișcare a fost urmată de istalarea unui Guvern Provizoriu, dar și de apariția primului soviet la Petrograd, puterea fiind împărțită între cele două entități. Sovietele erau, practic, niște consilii alese de muncitori și, în scurt timp au devenit protagonistele celebrului slogan emis de Lenin Toată puterea sovietelor! Țelul liderului rus era ca prin intermediul acestora bolșevicii să conducă Rusia.

Și nu a ezitat deloc în urmărirea acestui țel, întrucât pe 24 și 25 octombrie/6 și 7 noiembrie 1917 a lansat o lovitură de stat împotriva Guvernului Provizoriu, care devenise extrem de nepopular prin decizia de a continua lupta în Primul Război Mondial și prin amânarea reformei agrare. Executivul mai avea și dezavantajul de a nu fi fost ales de cetățeni, spre deosebire de soviete, fapt de care Lenin s-a folosit cu generozitate. Mai mult de atât, programul lansat de el, numit Pace, pământ și pâine, devenise deja foarte popular în rândul rușilor.

Așadar, bolșevicii au ocupat instituțiile guvernamentale și alte locuri strategice din capitala Petrograd (Saint Petersburg). În noaptea de 25 octombrie/7 noiembrie a fost luat cu asalt Palatul de Iarnă, iar Guvernul Provizoriu a fost arestat, în timp ce Kerensky, șeful acestuia, a plecat din țară. Lenin a proclamat o nouă conducere a Rusiei, iar Cel de-al Doilea Congres al Sovietelor din Rusia, care se desfășura simultan, a aprobat formarea unui nou guvern compus în cea mai mare parte din bolșevici.

Nu după mult timp, în 1918, bolșevicii și-au redenumit partidul, acesta intitulându-se Partidul Comunist din toată Rusia, cunoscut ulterior ca Partidul Comunist.

Restul este istorie și nu uitați, istoria continuă...

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 19 octombrie 2016