Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cătălin Ivan: Va fi un Brexit dur, britanicii au nevoie ca de aer de acces la piaţa unică

Negocierile privind Brexit vor fi foarte dure, declară la RFI europarlamentarul PSD Cătălin Ivan. El spune că românii din Marea Britanie vor fi protejaţi prin negocierile care vor avea loc, pentru că britanicii "au nevoie ca de aer de acces la piaţa unică europeană".

Cătălin Ivan se aşteaptă la un Brexit dur: "Cred că va fi unul dur, pentru că cei din Marea Britanie, pe de o parte trebuie să arate propriilor cetăţeni că reuşesc să le apere drepturile şi să răspundă temerilor pe care le aveau, deşi erau teme populiste, vor trebui să le gestioneze cumva, tema imigranţilor, tema celor care le iau locurile de muncă, tema banilor daţi la Bruxelles, cu care ar face foarte multe lucruri, ar construi spitale şi şcoli în Marea Britanie. În realitate, de fapt, Marea Britanie ca să mai aibă acces la piaţa unică europeană, va trebui să negocieze în condiţii mult mai dure decât atunci când era membră a Uniunii Europene. Eu cred că preţul pe care-l vor plăti va fi mult mai mare şi nu ştiu cum vor explica asta, dar nu este treaba noastră, propriilor cetăţeni".

Cum pot fi protejaţi românii din Marea Britanie, în contextul Brexitului? "Prin negocierile care vor avea loc, dincolo de declaraţiile războinice ale premierului britanic, au nevoie ca de aer de acces la piaţa unică europeană, pentru că altfel se vor prăbuşi total economic (...). Negocierile vor fi foarte dure şi condiţiile pe care le vom pune noi vor fi extrem de dure şi extrem de clare", afirmă europarlamentarul.