Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Casa în care s-a născut Hitler va fi demolată

hitler.jpg

Image source: 
BBC

Casa în care s-a născut Adolf Hitler urmează a fi demolată. Clădirea devenise de mult timp un loc de pelerinaj pentru neonaziști, iar autoritățile de la Viena vor să curme această situație odată pentru totdeauna. Controversele însă nu lipsesc.

După cum relatează revista franceză Le Nouvel Observateur, clădirea mare, cu fațada galbenă, în care Adolf Hitler, s-a născut pe 20 aprilie 1889, va fi demolată. Casa, situată în Braunau-am-In, la granița germană,  este goală de ani de zile, devenind un loc de pelerinaj neo-nazist. Și aceasta în pofida lespezii din față pe care scrie: "Pentru pace, libertate și democrație Niciodată din nou fascism. Milioanele de morți ne amintesc."

Austria speră să pună astfel capăt unor ani de lupte juridice și dezbateri privind soarta acestei grele moșteniri. Dar pentru aceasta trebuie să finalizeze procedura de expropriere, prin concilierea cu proprietarul, o doamnă pe nume Gerlinde Pommer. De ani de zile, ea menține o tăcere absolută față de mass-media și nu a dorit să vorbească public despre disputa sa cu statul.

Familia ei deține casa de peste un secol, cu excepția unei scurte întreruperi în timpul perioadei naziste, când a vândut-o către liderul nazist Martin Bormann, eminență cenușie a lui Hitler. Familia și-a reintrat în drepturi după război, demonstrând că i-a vândut lui Martin Bormann sub presiune.

În anul 1972, statul austriac, deja nerăbdător să împiedice comemorările neo-naziste, a semnat cu Gerlinde Pommer un contract de leasing prin care clădirea putea fi folosită numai în scopuri socio-educaționale sau administrative. Astfel, casa a servit timp de zeci de ani drept centru pentru persoane cu handicap - o categorie de populație care a fost victima regimului nazist.

Dar din 2011, guvernul plătește și costurile unei clădiri goale și în cele din urmă și-a pierdut răbdarea. Însă perspectiva demolării stârnește dezbateri aprinse între experți și în cadrul guvernului.

Istoricii au sugerat ca locul să fie destinat memoriei și educației, alții au optat pentru o depolitizare totală, propunând chiar să-l transforme în supermarket sau stație de  pompieri.