Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA avertizează că SI ar putea folosi arme chimice la Mosul

irak.jpg

Convoiul forțelor militare irakiene și kurde în drum spre Mosul, 18 octombrie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Azad Lashkari

Statele Unite avertizează că jihadiştii din organizația teroristă Stat Islamic ar putea recurge la arme chimice, pe parcursul bătăliei de la Mosul. Mai mulţi oficiali americani susţin, citaţi de Reuters, că militanţii reţelei teroriste ar putea utiliza pe scară largă substanţe chimice letale, în încercarea de a nu pierde controlul principalului bastion din Irak.

Oficialii americani transmit că organizaţia teroristă are o capacitate limitată de producere a armelor chimice, dar averizează că jihadiştii ar putea recurge la improvizaţii, mai ales că au fost descoperite recent urme de iperită pe fragmente de proiectile lansate de Statul Islamic. Chiar dacă gruparea teroristă nu poate să dezvolte arme chimice avansate, utilizarea iperitei, sau gazului muştar, aşa cum mai este cunoscută substanţa, ar putea afecta zeci de mii de civili. Substanţa provoacă arsuri grave ale pielii, ochilor şi plâmânilor.

"Ne temem şi chiar există unele dovezi că Statul Islamic ar putea folosi arme chimice. Copiii, persoanele în vârstă sau cu dizabilități vor fi în mod special vulnerabili," a spus Thomas Weiss, șeful misiunii pentru Irak a Organizației Internaționale pentru Migrație, citat de presa internaţională. În egală măsură, Thomas Weiss a exprimat temeri că militanţii jihadişti s-ar putea folosi de populaţia civilă pe post de scut uman în timpul confruntărilor de la Mosul.

Între timp, trupele irakiene susținute de luptătorii kurzi şi forţele speciale americane, iar, din aer, de coaliţia internaţională,  fac progrese lente, dar sigure. Peste 90 de mii de luptători se apropie de oraş dintre sud şi est. În acest ritm, estimează un comandat militar peshmerga citat de CNN, recucerirea oraşului ar urma să dureze cel puţin două luni.