Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dodon, Sandu și Lupu - favoriții prezidențialelor în Republica Moldova

dodon_sandu_lupu.jpg

De la stânga: Igor Dodon, Maia Sandu, Marian Lupu
Igor Dodon, Maia Sandu și Marian Lupu au cele mai mare șanse de calificare în turul II

Cu ceva mai mult de o săptămână până la turul întâi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova sondajele de opinie indică trei favoriți: Igor Dodon (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - PSRM), Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate - PAS) și Marian Lupu (Partidul Democrat din Moldova - PDM). Primii doi se califică în al doilea tur de scrutin ce ar urma să aibă loc pe 13 noiembrie, dacă niciun candidat nu obține majoritatea voturilor valabil exprimate pe 30 octombrie.

Cei trei candidați acoperă un spectru foarte larg de opinii și reflectă dilema orientării geo-strategice a Republicii Moldova: către est sau către vest?

Dodon, în vârstă de 41 de ani, reprezintă opoziția pro-Rusia și se prezintă în fapt ca un fel de candidat preferat al Federației Ruse, promițând că va restabili relațiile privilegiate cu Moscova și nu ezită să spună că Moldova are nevoie de o mână forte precum Vladimir Putin sau Alexandr Lukașenko.

Sandu, în vârstă de 44 de ani, reprezintă opoziția pro-europeană și pune în centrul campaniei sale lupta împotriva corupției. 

Lupu, în vârstă de 50 de ani, reprezintă atuala putere care se definește drept pro-europeană și care în fapt este un candidat al continuității sau al status-quo-ului ar spune adversarii săi, care-l acuză că nu este decât un instrument al magnatului Vladimir Plahotniuc, supranumit "Păpușarul", cel care controlează o bună parte a presei din Republica Moldova.

Toți trei au experiență la guvernare: Dodon a fost ministru al economiei și prim-vice premier în guvernul Partidului Comuniștilor (PCRM) înainte de 2009, Sandu a fost ministru al educației între 2012 și 2015, în timp ce Lupu a fost ministru al economiei și apoi președinte al Parlamentului în perioada 2005 - 2009 și din nou președinte al Parlamentului și șef interimar al statului între 2010 și 2012, după ce a sărit din barca PCRM în cea a PDM în 2009.

Corupția este o temă favorită a celor trei candidați, miliardul de dolari reprezentând 1/6 din Produsul Intern Brut dispărut din trei bănci sub guvernarea premierului Valdimir Filat, care acum ispășește o pedeapsă de nouă ani închisoare, revine mereu în discursul public.

Dodon este avantajat aici, el fiind în opoziție în ultimii șapte ani, spre deosebire de Sandu și Filat care au fost la putere sub o formă sau alta în perioada în care s-a produs furtul. 

În chestiunea națională, Dodon promovează un moldovenism militant cu acente românofobe, el reluând recent tema "jandarmului român care bătea" în perioada 1918 - 1940 când partea de est a Moldovei a făcut parte din România. 

Lupu se declară moldovean care vorbește moldovenește, în timp ce Sandu a declarat recent că ar vota în favoarea Unirii cu România într-un ipotetic referendum, dar nu este o unionistă militantă.

Sandu se bucură de sprijinul declarat al Partidului Popular European, cel mai numeros din Parlamentul European, în timp ce Lupu are sprijinul Partidului Socialiștilor Europeni, al doilea ca mărime. 

Dodon conduce detașat

Sondajele de opinie îl dau favorit pentru turul întâi pe Dodon cu circa 1/3 din intențiile de vot, urmat de Sandu cu circa un sfert și Lupu cu ceva mai puțin de 15%. 

Aceste date sunt obținute în ipoteza confirmării retragerii în favoarea Maiei Sandu a candidatului Andrei Năstase, retragere de care a luat notă și Comisia Electorală Centrală

Ce șanse are însă Maia Sandu într-o țară unde manifestările de misoginism sunt relativ frecvente?

"Nu cred că sexul o dezavantajează pe Maia Sandu. E un exercițiu bun pentru toată societatea, în special pentru cei deprinși să vadă liste electtorale doar cu candidați bărbați doar pentru că aceștia domină în politică", a declarat la RFI Doina Ioana Străisteanu, membră a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării.

"E un bun exercițiu în special pentru acele femei care din tot timpul sînt prezente în politică dar se țin pe locurile 2,3 ..7 în partide, refuzând un rol de lider în favoarea unor bărbați care astăzi nu se văd mai puțin decât președinte de țară."

"Un exercițiu în care societatea vede o Femeie de statură medie plămădindu-și cu experiența, profesionalismul și dedicația sa carieră în politica moldovenească printre bărbații care și-au asumat un astfel de rol în politică ca ceva firesc, de la sine evident."

"Societatea va fi misogină până nu va fi confruntată cu propriile prejudecăți într-un proces activ cum este campania electorală, dezbaterile candidaților și alegerea candidatului nu după sex, dar după program și capacități.", conchide Doina Ioana Străisteanu.

Ceilalți opt candidați înscriși în competiția pentru turul întâi de scrutin sunt: Mihai Ghimpu (Partidul Liberal), Iurie Leancă (Partidul Popular European din Moldova), Inna Popenco (Mișcarea pentru Drepturi Egale - Ravnopravie), Dumitru Ciubașenco (Partidul Nostru), Silvia Radu (candidat independent), Maia Laguta (candidat independent), Ana Guțu (Partidul "Dreapta"), Valeriu Ghilețchi (candidat independent).

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ