Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A murit Radu Câmpeanu, primul preşedinte al PNL după 1990

PNL a anunţat miercuri seara că seniorul liberal Radu Câmpeanu a încetat din viaţă. Radu Cîmpeanu a fost primul președinte PNL după reînfiinţarea acestuia în 1990.

"Anunţăm cu mâhnire că seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat astăzi din viaţă. Rămâne în inimile noastre ca primul preşedinte al partidului după 1989, cel care a reînfiinţat PNL după cumplita perioadă comunistă şi anii petrecuţi în închisoare ca deţinut politic. Suntem cu toţii alături de familia îndoliată", anunţă PNL, pe Facebook.

Radu Câmpeanu s-a născut la 28 februarie 1922, la Bucureşti şi a absolvit Facultatea de Drept, la Universitatea Bucureşti, specializarea Drept constituţional. În perioada 1944-1947 a fost preşedintele Tineretului Universitar, iar între 1947 - 1956 a fost deţinut politic.

În august 1973, Radu Câmpeanu a emigrat în Franţa, dar a revenit în ţară imediat după Revoluţie. Fondator al Partidului Naţional Liberal (în ianuarie 1990), el devine vicepreşedinte al C.P.U.N., apoi vicepreşedinte al Senatului, între 1990 şi 1992. Este primul candidat anunţat la Preşedinţie în 1990, intrând în competiţie cu Ion Raţiu (PNŢCD) şi Ion Iliescu (FSN).

Deşi considerat un scor mic la acea dată, Câmpeanu a obţinut aproximativ 10% din voturi (un scor dublu faţă de PNL, fapt care îl califică drept principal lider al opoziţiei). În timpul campaniei electorale de la acea vreme, a fost acuzat că nu a fost în ţară în perioada de dinainte de Revoluţie.

Declinul PNL sub conducerea lui Câmpeanu a culminat cu neatingerea, la alegerile electorale din anul 1992, a pragului necesar ascensiunii în Parlament. Acest eşec s-a produs după ieşirea PNL din CDR şi candidarea pe liste proprii. În 1993, Câmpeanu pierde conducerea partidului şi înfiinţează PNL Câmpeanu.

După 1992, diferitele formaţiuni liberale apărute după sciziunile PNL au încercat să se reunească, iar Radu Câmpeanu a rămas izolat, la conducerea unui partid ieşit din calculele politice, notează Mediafax. În 2003, formaţiunea condusă de Câmpeanu este absorbită în PNL.

Radu Câmpeanu fost senator până la data de 12 decembrie 2008.