Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Clinton vs Trump: momente dramatice la dezbaterea finală

A avut loc în cursul nopții, în Las Vegas, statul Nevada, a treia și ultima dezbatere televizată a candidaților la președinția SUA. Miza a fost enormă, interesul pe măsură: ultima șansă pentru Donald Trump, dat perdant de majoritatea sondajelor, ultima ocazie pentru Hillary Clinton să administreze lovitura de grație celui care, în zilele premergătoare înfruntării, exprimase dubii asupra corectitudinii scrutinului de la 8 noiembrie, pregătind astfel terenul pentru o eventuală contestare a rezultatului.

Cifrele nu arătau bine pentru pretendentul Republican, ale cărui șanse de victorie scăzuseră de la 45% în august la 11,7% în preajma duelului din Las Vegas. În același interval, aritmetica Colegiului Electoral indica și ea posibilitatea unui final nefericit pentru Donald Trump, rivala sa trecând de la 244 la 279 și chiar 303 voturi, ultimele două peste pragul victoriei. Harta electorală se colora și ea, încet dar implacabil, în albastru Democrat, doamna Clinton progresând sensibil în sud și vest în comparație cu Barack Obama acum patru ani și având șanse teoretice în state tradițional Republicane precum Utah, Georgia și Texas.

“Când ai doi concurenți atât de antipatizați, cursa se reduce la generic, Democrat contra Republican. În această situație și în funcție de prezența la vot, Democrații pornesc cu un "avantaj de afiliere" între 4 și 7%. Este greu de crezut că prestația recentă a lui Trump ar putea maximiza prezența la urne a Republicanilor, reduce la minim prezența Democraților, mări loialitatea Republicanilor și convinge independenții să voteze pentru el într-o proporție mai mare decât au făcut-o pentru Mitt Romney în 2012”, specula politologul californian Ken Goldstein.  Romney, purtătorul de stindard Republican, sfârșise cu 47,2% din votul popular, aproape patru puncte mai puțin decât rivalul său.  Actuala cotă, în jur de 39%, îl plasează pe Trump în compania marilor perdanți prezidențiali, Barry Goldwater în 1964 și Walter Mondale douăzeci de ani mai târziu.

După un început promițător - pe o temă, ce-i drept anodină, criteriile de nominalizare a judecătorilor Curții Supreme - port-stindardul Republican a revenit, cu grimase cu tot, la vechile jocuri care au transformat aceste alegeri într-o caricatură - cu tușe din ce în ce mai întunecate.  Etalând încă o dată registrul său temperamental limitat descris plastic de Eddie Gaude, profesor la Princeton, ca "oscilând între lunatic și adolescentin", Donald Trump a etichetat Fundația Clinton "întreprindere criminală" și-a acuzat rivala de incompetență, crimă, și culpabilitate directă pentru toate eșecurile națiunii, reale și imaginare deopotrivă, și, în momentul culminant al dezbaterii, a refuzat încă o dată să se angajeze că va accepta deznodământul alegerilor.

“O să analizez situația la momentul respectiv. În primul rând, mass-media sunt lipsite de onestitate, extrem de corupte, și otrăvesc mințile votanților. Nu trebuia să fie lăsată să candideze. E vinovată de o crimă extrem de gravă, încă un motiv pentru care spun că alegerile sunt măsluite”, a punctat Donald Trump.

Organele abilitate au anchetat "crima" la care face aluzie candidatul Republican, o pretinsă eliminare de probe, și au stabilit nevinovăția juridică a doamnei Clinton.

Când ceva nu-i convine, Donald se plânge că totu-i aranjat. Așa gândește. E nostim, dar și înfricoșător. Nu așa se procedează în sistemul nostru democratic. Existăm ca națiune de 240 de ani,și în toată această perioadă am avut alegeri libere și corecte ale căror rezultate le-am acceptat, chiar când nu ne sunt favorabile. La asta trebuie să ne așteptăm din partea tuturor celor care urcă pe scena unei dezbateri prezidențiale în alegerile generale”, a replicat Hillary Clinton.

Al doilea moment dramatic al dezbaterii a fost acela al scurgerilor de informații din anturajul de campanie al doamnei Clinton date publicității de Wikileaks.

Guvernul rus este angajat în acțiuni de spionaj împotriva Americii dirijate de la cel mai inalt nivel, la ordinele lui Putin însuși în încercarea - fapt confirmat de 17 dintre agențiile noastre de informații - de a influența alegerile. Întrebarea cea mai importantă a serii mi se pare este dacă Donald va recunoaște și condamna în sfârșit implicarea rusească, dacă va spune clar că nu acceptă ajutorul lui Putin și respinge imixtiunea Moscovei pe care în trecut a încurajat-o. Acestea-s întrebările care-și așteaptă răspunsul, pentru că așa ceva nu s-a mai întâmplat”, a considerat candidata Democrată

Răspunsul lui Trump, atât de așteptat, nu a venit clar nici de această dată. A venit în schimb, un alt atac furibund.
Putin n-are nici un pic de respect pentru ea sau pentru președintele nostru. Le-a dat clasă amândurora în toate privințele. A șters praful cu ei, și e suficient, ca să te convingi, să te uiți la Orientul Mijlociu: noi am cheltuit șase mii de miliarde, el a preluat controlul”, a ținut să reaminească Donald Trump în această dezbatere din păcate în ton cu tot restul care i-a permis doamnei Clinton să-și păstreze avantajul clar pe care-l are cu mai puțin de trei săptămâni înaintea scadenței.

 
Ascultă AICI corespondența din SUA