Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul CETA: Iohannis vrea o "înțelegere rezonabilă” privind liberalizarea vizelor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara, înaintea plecării la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, că România îşi va retrage rezervele privind acordul dintre UE şi Canada (CETA) doar în cazul în care se va ajunge cu partea canadiană la o "înţelegere rezonabilă" privind liberalizarea vizelor pentru români în 2017.

"Sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în chestiunea liberalizării vizelor pentru români. Dacă se va ajunge la o viziune rezonabilă vom putea să ne retragem rezervele legate de acest acord" a declarat preşedintele, potrivit Mediafax.

Întrebat ce înseamnă ”înţelegere rezonabilă”, şeful statului a spus că este vorba despre o înţelegere pentru liberalizarea vizelor într-un termen rezonabil şi fără condiţii inacceptabile pentru România, precizând că aceste chestiuni se află încă în negociere diplomatică şi nu poate da mai multe detalii.

Referitor la termenul avut în vedere, Iohannis a spus că este important ca liberalizarea vizelor să aibă loc în 2017, nu în 2018, 2019 sau altă dată.

Românii şi bulgarii sunt singurii cetăţeni din UE care nu pot intra liber pe teritoriul Canadei.

Ministrii Comertului din UE, reuniți recent la Luxemburg, nu au reușit să aprobe acordul de liber-schimb cu Canada, în urma opoziției a trei țări: Belgia, România și Bulgaria - ultimele două țări au condiționat semnarea acordului de eliminarea vizelor pentru cetățenii lor.

Semnarea acestui acord este prevăzută pentru 27 octombrie, în cadrul unui summit UE-Canada care va avea loc la Bruxelles, în prezența premierului canadian Justin Trudeau.

Aceasta este una dintre rarele situații în care România amenință cu folosirea dreptului de veto în interiorul UE.