Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șeful statului despre revizuirea Constituţiei: fanatismul religios e o greșeală

"Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative". Acesta este răspunsul pe care președintele Iohannis l-a transmis miercuri seara, prin intermediul presei, solicitărilor mai multor asociații civile care doresc modificarea Constituției, în sensul introducerii unei precizări clare potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

” În chestiunea revizuirii Constituţiei încă nu este rândul meu să mă exprim. Însă în acest context cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred, fiindcă eu provin dintr-o minoritate etnică şi religioasă: eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numeşte toleranţă şi acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune şi cu rele. Nu suntem toţi la fel, nu toate gupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin. Sunt adeptul toleranţei, al încrederii şi deschiderii spre celălalt", a declarat preşedintele răspunzând întrebării adresată în acest sens de un ziarist.

La 20 iulie, Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, în sensul în care aceasta respectă limitele revizurii, însă judectorii nu s-au pronunţat pe fondul problemei-definirea căsătoriei ca uniune între femeie şi bărbat- nici asupra oportunităţii.

Decizia a fost luată în unanimitate şi, drept consecinţă, iniţiativa poate intra în dezbaterea Parlamentului, unde este însă nevoie de o majoritate calificată pentru a fi adoptată. În cazul în care ar fi aprobată de Parlament, propunerea trebuie să fie suspusă şi unui referendum naţional.

Reprezentanții asociațiilor civice ”Neamunit” și ”Coaliția pentru familie”, inițiatorii modificării constituționale,  doresc ca acest referendum să aibă loc pe 11 decembrie, în același timp cu alegerile parlamentare.