Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Weber: România trebuie să negocieze dur cu Marea Britanie

Este firesc ca România să negocieze dur cu Marea Britanie în contextul Brexitului, după care să pună toate cerinţele şi pe masa UE. Afirmaţia îi aparţine europarlamentarului Renate Weber, care subliniază la RFI că lucrătorii români din UK trebuie protejaţi.

Renate Weber crede că "România poate aici să aibă o voce foarte puternică, o voce care să fie impusă inclusiv în negocierile pe care UE le va avea cu Marea Britanie privind Brexitul, dacă acest Brexit se va produce, pentru că în continuare eu personal observ în jurul meu multă agitaţie în vederea creării unei minuni, dacă pot spune aşa, prin care totuşi Marea Britanie să nu iasă, dar sigur că vor avansa şi discuţiile în vederea producerii efectelor Brexitului şi atunci este firesc ca România să negocieze dur cu Marea Britanie şi după aceea toate aceste cerinţe să le pună şi pe masa UE".

Ce ar trebui să negocieze România? "Este vorba de felul în care lucrătorii români care se află deja în Marea Britanie vor fi trataţi în continuare, dar este vorba inclusiv de alţii care ar putea să meargă în viitor. Marea Britanie în acest moment sau mă rog, ăsta a fost discursul Brexitului, ar vrea cumva să devină închisă pentru astfel de posibilităţi, dar pe de altă parte, doreşte să menţină mai multe din avantajele pe care le are din participarea la piaţa unică. Or piaţa unică nu înseamnă doar circulaţia mărfurilor şi lipsa unor tarife vamale, piaţa unică înseamnă inclusiv piaţa unică a muncii. Deci în condiţiile în care Marea Britanie vrea avantaje de la UE, trebuie să accepte inclusiv să ofere o situaţie echitabilă pentru lucrătorii care ar dori să vină în Marea Britanie", spune Renate Weber.