Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corespondență SUA: Jurnal de campanie IV

steag.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Stranie imaginea electorală a constructorului de imobile de lux, prezidențiabilul Republican,  șubrezind cu barda vorbelor deșarte coloanele edificiului democratic american. Echilibrul instituțional, delicat ca un exercițiu de balet, drepturile individuale, printre care prezumția de nevinovăție și cea de inviolabilitate a spațiului intim, libertatea de exprimare personală și mediatică, respectul egal pentru toți cetățenii, indiferent de cin, culoare sau gen, toate acestea, cînd sunt biciuite frenetic, zi de zi, întru mărire politică, provoacă leziuni urîte, greu cicatrizabile, ale corpului social.

”14 milioane de americani l-au ales la urne pe Donald Trump, 20 de șefi de televiziuni au decis să-l distrugă. Fără asaltul neîntrerupt al mass-mediei, Trump ar avea acum un avantaj de 15 puncte. O astfel de părtinire mediatică n-am mai văzut, ceea ce, la vîrsta mea, înseamnă o perioadă destul de lungă”, nota Newt Gingrich, fost președinte al Parlamentului, actual consilier de campanie tocmit să dea credibilitate incredibilului.  Piesele jocului democratic sunt rearanjate cu o noimă secretă și plasate într-o realitate alternativă, unde vechile reguli și-au pierdut valabilitatea: mass-media slujesc interese obscure, conspirînd să împiedice ascensiunea la tron a prințului speculațiilor imobiliare, instituțiile de forță se îndoaie ca salcia la orice adiere a capriciului politic.

”Hillary Clinton candidează la presedinție  într-o alegere ce pare măsluită, aranjată de o mass-media putredă care colportează acuzații complet false și minciuni sfruntate, și care, în același timp, oferă acoperire Clintonilor tăinuind crimele pe care le-au comis împotriva atîtor oameni”, clama omul de afaceri ce are la activ 3,500 de procese, multe dintre ele menite a intimida sau scoate din joc jurnaliști care-i displac sau instituții mediatice de impecabilă reputație care îndrăznesc să ciobească fațada de sticlă fumurie a auto-ficțiunii care este biografia trumpiană.

Comitetul de Protecție a Jurnaliștilor - cu sediul la New York - instituție care pînă acum se ocupa cu prigoana și violența din cele mai întunecate societăți umane, și-a îndreptat recent atenția, din elementară obligație morală, către agresiunile, deocamdată pur verbale, comise în plină democrație de port-stindardul Republican.

"Nesocotirea principiului constituțional al dreptului la exprimare liberă", amenințarea și decredibilizarea organelor mediatice, intenția anunțată de a "re-examina legea defăimării”, toate acestea, avertizează Comitetul, reprezintă "un pericol fără egal în istoria modernă a SUA".

”Așa ceva nu putem ignora, sau bagateliza ca un detaliu insignifiant al unui trist și neliniștitor sezon electoral. E campanie, dar aici nu-i vorba de politică ci de elementara decență, de bine și rău. Nu mai putem îndura, nu mai putem să ne expunem copiii la acest spectacol, nici pentru un minut, darmite încă patru ani. A venit momentul să ne ridicăm, toți împreună, și să spunem "destul, ajunge"”, intona actuala prima doamnă Michelle Obama, concert-maestra de mare talent și putere de persuasiune a promotorilor cauzei clintoniene. Cel ce nu respectă instituții nu poate fi deranjat să respecte oameni, în special pe cei - probabil majoritatea umanității - mai prejos decît el, precum "ilegalii" polonezi care au lucrat, fără drepturi sau echipament de protecție pe șantierul Turnului Trump din inima simandicoasă a Manhattan-ului și pe care a încercat să-i fure și de puținii bani cuveniți, sau femeile, din ce în ce mai multe la număr, care au ieșit, după ani de ezitări și tăcere, cu acuzații care, în vremuri mai decente, ar fi descalificat orice pretendent la postul de lider al lumii libere.

”E de un egoism nihilist, un ins care crede că poate face tot ce poftește. De aceea e atît de important ca America să-l respingă pe 8 noiembrie și s-o facă în singurul mod pe care acest as al auto-amăgirii și negării evidențelor poate să-l priceapă: categoric", recomanda jurnalista Ana-Marie Cox.

Ieri, la lumina zilei și la puține ore după ultima dezbatere, în care a înțeles să învie, încă o dată, posibilitatea contestării alegerilor, Donald Trump s-a înfățișat suporterilor săi din Ohio pentru a le reaminti că intenționează să continue în registru parodic:

”Doamnelor și domnilor, doresc să fac un anunț major: mă angajez, promit tuturor susținătorilor și votanților mei, tuturor cetățenilor americani, că voi accepta fără nici un fel de rezerve rezultatul acestor mari și istorice alegeri prezidențiale...dacă le cîștig eu”.

E tîrziu, aproape de scadență, și în această societate dezbinată, fosilizată într-un dialog al surzilor, probabil că nici nu mai contează.  Orice Republican adună, în aritmetica fracturii ideologice, cel puțin 20 de state și în jur de 160 de voturi în Colegiul Electoral. Un mănunchi în plus și poți părăsi scena cu iluzia înfrîngerii onorabile.

”Ambii s-au împotmolit în această fășie de peste 50% antipație, un nivel istoric. Avem un sondaj la 39% Trump, 47% Clinton, dar cred că fluctuațiile se vor stabiliza la 5-6 puncte diferență în favoarea Democratei, ceea ce reflectă "starea naturală" a competiției în ultimele săptămîni de campanie”, anunța expertul electoral Republican Ed Goeas.