Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După un blocaj, au fost reluate discuţiile privind acordul CETA

UE doreşte noi discuţii privind acordul CETA cu guvernul Canadei şi al regiunii belgiene Wallonia, a anunţat pe preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, citat de DPA online, preluat de Mediafax. Schulz s-a întâlnit cu ministrul canadian al Comerţului la ora locală 07.30 (08.30, ora României) şi poartă discuţii în acest sens cu premierul regiunii Wallonia, Paul Magnette.

UPDATE 2

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că acordul de liber-schimb între UE şi Canada ar trebui semnat săptămâna viitoare şi a spus că este optimist în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor "din interiorul Uniunii Europene", relatează site-ul agenţiei DPA, citat de Mediafax.

UPDATE 1

Ministrul canadian al comertului, Chrystia Freeland, dupa intalnirea cu Martin Schulz: "Europa sa isi faca treaba pana la capat. Canada este pregatita sa semneze acordul." transmite Hotnews.ro.

Klaus Iohannis a anunțat vineri, de la Bruxelles, că România a ajuns la o înțelegere cu Canada privind eliminarea vizelor în mod etapizat, în 2017, astfel că țara noastră nu mai are obiecții față de Acordul economic UE-Canada (CETA).

Un anunţ similar a fost făcut de premierul Bulgariei, Boiko Borisov. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a explicat ulterior că "propunerea" privind eliminarea vizelor de călătorie pe teritoriul canadian pentru cetăţenii români şi bulgari se va concretiza doar dacă va fi semnat Acordul de parteneriat comercial UE-Canada, exprimând speranţa că Belgia va accepta semnarea CETA.

Ulterior, ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland, a declarat că negocierile dintre Uniunea Europeană, Canada şi Guvernul regiunii belgiene Wallonia pe tema Acordului de parteneriat comercial au eşuat. Pentru semnarea acordului este nevoie de un acord la nivel UE, iar Belgia nu poate aviza documentul până nu are confirmarea din partea tuturor regiunilor federale.