Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ultima săptămână de campanie pentru alegerile prezidențiale din R.Moldova

Începe ultima săptămână de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie din R.Moldova. Doi candidați la fotoliul de președinte au fost excluși din cursă, a anunțat sâmbătă Comisia Electorală Centrală. Este vorba de Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (DA), care s-a retras pentru a o susţine pe Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). De asemenea, a fost scoasă din competiție și Inna Popenco din partea Partidului Șor, pentru coruperea alegătorilor. Astfel, pe buletinul de vot vor apărea zece concurenți electorali, șase bărbați și patru femei.

Candidații înscriși în cursa pentru fotoliul de președinte vor participa și în această săptămână la dezbaterile televizate. Vor continua să meargă la întâlnirile cu alegătorii, în raioanele R.Moldova, dar și în capitală. Cei care își doresc funcția de șef de stat nu ratează nici o ocazie să pozeze cu cetățenii, iar în scurt timp fotografiile sunt plasate pe paginile lor de Facebook. Aflăm că merg la spitale, grădinițe, școli, întreprinderi, universități sau pur și simplu discută cu țăranii. Unii candidați au fost huiduiți și criticați la întrevederile electorale. I s-a întâmplat liderului democraților, Marian Lupu dar și lui Mihai Ghimpu, candidat din partea Partidului Liberal. Oamenii le-au cerut socoteală pentru ”furtul miliardului”. De asemenea, a fost huiduit la o întrevedere și liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Capitala este împânzită de panouri și afișe electorale. Candidații se întrec în promisiuni – de acum încolo oamenii vor avea o viață mai bună, vor scăpa de corupție și sărăcie. Unii promit o apropiere mai mare de Uniunea Europeană, alții - de Rusia.

A început tipărirea buletinelor de vot pentru scrutinul din 30 octombrie

Potrivit Comisiei Electorale Centrale vor fi tipărite 3 132 427 de buletine de vot, mai mult de două milioane dintre ele vor fi în limba română, iar celelalte în limba rusă.  Buletinul conține 14 elemente de protecție. Repartizarea buletinelor de vot a început în seara zilei de duminică. Primele vor ajunge în birourile electorale din Statele Unite ale Americii și Canada. Joi și vineri, promit reprezentanții CEC, buletinele vor fi distribuite și secțiilor de votare din R.Moldova.

După retragerea din cursă a lui Andrei Năstase, liderul Partidului DA, dar și a Innei Popenco de la Partidul Șor, a fost schimbată ordinea candidaților la prezidențiale pe buletinul de vot. Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu este pe prima poziție, urmat de președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă. Poziția a patra pe buletinul de vot îi revine lui Dumitru Ciubașenco, reprezentant al Partidului Nostru, condus de rusofilul Renato Usatîi. Maia Sandu, liderul PAS este pe locul cinci, urmată de fostul comunist, Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din R.Moldova. Locurile șapte și opt pe buletinul de vot sunt ocupate de candidații independenți Silvia Radu, și respectiv Maia Laguta. Ana Guțu de la Partidul ”Dreapta” este pe locul nouă și candidatul independent, Valeriu Ghilețchi pe poziția a zecea în buletinul de vot.

Moldovenii din străinătate, cu pașapoarte nevalabile, pot vota

Membrii Comisiei Electorale Centrale au permis cetățenilor R.Moldova cu drept de vot, aflați peste hotarele țării în ziua scrutinului, să voteze în baza pașaportului cu termen de valabilitate expirat, dar care conține cod numeric personal. Trebuie spus că, moldovenii din străinătate vor putea merge la vot în cele o sută birouri electorale, deschise în ziua scrutinului. Cele mai multe vor fi în Italia - 25, în România – 11; Federația Rusă – 8; Statele Unite ale Americii – 7; Franța – 6; Portugalia și Spania – câte 4 etc. 40 secții de vot vor fi inaugurate în incintele misiunilor diplomatice pe care le are Republica Moldova, iar altele 60 – în afara lor. CEC mai precizează că la identificarea secțiilor de votare au fost luate în considerare mai multe criterii: numărul cetățenilor care s-au înregistrat în prealabil; demersurile asociațiilor din diasporă, opiniile și recomandările cetățenilor care au participat la alegerile parlamentare din luna noiembrie 2014. La alegerile parlamentare de acum doi ani, Republica Moldova a deschis peste hotare 95 de secţii de votare. Asociația Promo-LEX salută majorarea numărului de secții de votare peste hotarele țării, la scrutinul din 30 octombrie, dar consideră necesar de a avea mai multe birouri electorale în România, Franța, Federația Rusă, Belgia, Irlanda și Italia.

„Există riscul fraudării alegerilor prezidențiale”

Imperfecțiunile sistemului de vot electronic și partidele care se află la guvernare și au acces la datele Întreprinderii de Stat Registru pot duce la fraudarea alegerilor. Este una dintre concluziile la care au ajuns participanții la dezbaterea publică, ”Prezidențiale curate. Riscuri de fraudare”, organizată vineri de Ziarul de Gardă, în parteneriat cu Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției și Centrul de Investigații Jurnalistice, scrie portalul anticorupție.md. Unul dintre factorii-cheie care contribuie la riscul de fraudare în cazul alegerilor este absența unor pedepse penale în caz de corupție sau fraudă în alegeri, a declarat Aneta Grosu, redactor-șef al Ziarului de Gardă.”Cea mai mare problemă este că, deocamdată, legislația din Republica Moldova nu a fost racordată la schimbările constituționale, astfel încât, dacă se depistează cazuri de corupție, aceste cazuri nu pot fi pedepsite penal”.

Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, pune la îndoială corectitudinea viitoarelor alegeri, inclusiv din cauza că partidele aflate la putere au făcut investiții mari în aceste alegeri. „La alegerile trecute, în rapoartele financiare ale partidelor erau zeci de oameni de la anumite instituții publice, de la Poșta Centrală, Ministerul Transporturilor, asistenți sociali, care primesc salarii foarte mici, dar au făcut donații de la 5.000 până la 10.000 de lei. Evident, pentru anumite partide. Noi am scris despre asta și am găsit și legătura între achizițiile publice și finanțarea partidelor politice. După ce am făcut aceste investigații, acum nu mai poți verifica lucrul acesta. Deja se hașurează locul de muncă. Un simplu nume nu-ți spune nimic”, a remarcat Cornelia Cozonac, citată de anticoruptie.md.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, lansate la Chișinău, liderul Partidului Socialiștilor, fostul comunist, Igor Dodon, ar obține cele mai multe voturi, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, urmat la distanță de liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și liderul Partidului Democrat, Marian Lupu.

Comentatorul politic, Vitalie Ciobanu spunea recent într-un interviu la RFI că asistăm la o mare campanie de intoxicare, iar actuala putere se teme nu atât de un președinte pro-rus care ar putea eventual să fie ales, în două tururi, cât de un candidat al opoziției credibile, un candidat pro-european și anti-mafie. Aici se joacă de fapt viitorul Moldovei”, susține Ciobanu.