Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europarlamentarul Anna Fotyga, la RFI: Propaganda rusească a ajuns până în interiorul PE

fotyga_bun.jpg

Image source: 
europarl.europa.eu

Prima rezoluție a Parlamentului European care pune semnul de egalitate între propaganda rusească și cea a grupării teroriste Statul Islamic este la un pas de votul final, programat în plen, luna viitoare. Se dorește a fi un semnal extrem de tranșant, în condițiile în care Federația Rusă asigură resurse uriașe pentru a destabiliza prin propagandă, pe care instituțiile europene transmit că nu le pot aloca.

Kremlimul încearcă să destabilizeze atât statele membre, cât și pe cele din vecinătate, prin prezentarea unor țări ca Ucraina și Republica Moldova sub formă de state eșuate, incapabile să se guverneze singure, explică, la RFI, eurodeputata poloneză Ana Elzbieta Fotyga, raportoare pentru proiectul de rezoluție. Propaganda rusească agresivă a ajuns până în interiorul Parlamentului European, avertizează eurodeputata conservatoare. Pe acest fundal, România are rolul de stabilizator în regiune. În alte țări, eforturile ar trebui dublate, iar balanța ar putea fi echilibrată, într-un final, cu ajutor venit chiar din interiorul Rusiei, e de părere Anna Fotyga, membră a Comisiei pentru Afaceri Exerne și președinte al subcomisiei de securitate și apărare:

 

Anna Elzbieta Fotyga: Avem o abordare duală. Fac o diferențiere clară între un actor statal, precum Federația Rusă și actori nestatali, precum organizații islamiste radicale de tipul Stat Islamic. Dar e la fel de clar că propaganda agresivă făcută în special prin instrumente media vine din ambele direcții. Poate că uneltele de propagandă sunt un pic diferite, scopurile pot fi diferite, destinatarii propagandei pot fi diferiți, dar efectul nociv și influența asupra societății sunt aceleași. În cazul Rusiei, prin acest raport, am reușit să identificăm instrumentele folosite, pârghiile sau grupurile care sunt manipulate de Kremlin.

Reporter: Propaganda rusească este prezentă și aici, în Parlamentul European, între aceste ziduri?

Anna Elzbieta Fotyga: Pentru eurodeputații care se ocupă de politica externă acest lucru este mai mult decât vizibil. Când privesc spre anumite teme care ating sau vizează Rusia, realizeaz că discursul grupurilor de extremă dreaptă sau stânga din Parlamentul European este același cu cel al Moscovei. Și felul în care aceste grupuri votează apoi coincide. Parlamentul e un forum de dezbateri și e evident că ne lovim și aici de influența Rusiei. S-a întâmplat chiar ca atunci când discutam chestiuni importante, ce vizau de pildă viitorul Uniunii, ambasadorul rus să fie aici și să se plimbe din birou în birou. Este așadar vorba de presiune și de o manifestare a influenței.

 

Reporter: În această situație, cum este afectat procesul decizional?

Anna Elzbieta Fotyga: Situația diferă de la țară la țară. Însă în regiunea noastră, în centrul și estul Europei, înțelegem mult mai bine instrumentele de propagandă pe care le folosește Rusia. În raport am menționat de pildă trucarea istoriei ca metodă de propagandă. O metodă de altfel similară cu cea din perioada sovietică, a Războiului Rece. Aceleași instrumente au fost folosite înainte, în timpul și după anexarea Pensinulei Crimeea. E un fenomen continuu.

 

Reporter: Este un soi de război hibrid al propagandei?

Anna Elzbieta Fotyga: Încercăm să evităm această terminologie, să-i spunem, combativă, deși admitem că e nevoie de eforturi și de resurse financiare suplimentare pentru a putea contracara fenomenul propagandei.

 

Reporter: Cum?

Anna Elzbieta Fotyga: Suntem mulțumiți de echipa mică, dar foarte eficientă pe care o avem. Propunem creșterea finanțării pentru StratCom, acest task force și înființarea de echipe similare, după aceleași coordonate, pentru combaterea propagandei jihadiste. La acest moment, StratCom furnizează raporate săptămânale. Sunt documente cu informații clare, la obiect, care ne arată cu ce ne confruntăm.

 

Reporter: Ce ar trebui să facă statele membre pentru a răspunde acestui fenomen?

Anna Elzbieta Fotyga: În regiunea noastră, răspunsul nu este nicidecum firav, iar lucrurile, din acest punct de vedere, nu stau tocmai rău, chiar dacă influența propagandei rusești este mare. Eu pun mare preț pe inițiativele luate sub președinția letonă. Acest mandat a trasat linii generale de urmat. Iar acțiuni concrete au fost luate apoi, sub influența liniilor letone, de țări precum Polonia sau România. În alte țări trebuie să ne intensificăm eforturile.

 

Reporter: Rezoluția va fi supusă votului final luna viitoare. Sunteți încrezătoare că va trece?

Anna Elzbieta Fotyga: Nu am această certitudine. Este o situație complexă și complicată. In timp ce pregăteam raportul ne-am confruntat cu diferite obstacole.Discuțiile politice din Comisia de Afaceri Externe au fost extrem de animate.

 

Reporter: Au fost și opozanți?

Anna Elzbieta Fotyga: Da, au fost și persoane care s-au opus rezoluției.

 

Reporter: Sunteți interesată în egală măsură de situația din Urcaina și Republica Moldova și de efectele pe care le provoacă propaganda rusească acolo?

Anna Elzbieta Fotyga: Da, absolut. Sunt încercări de destabilizare în vecinătatea granițelor noastre. Încercări evidente de a prezenta aceste state ca țări eșuate. State care nu se pot guverna singure și care ar trebui fărâmițate în funcție de diferitele sfere de influență.

 

Reporter: Alegerile din Republica Moldova capătă, în contextul acesta, un rol crucial?

Anna Elzbieta Fotyga: Da. Iar situația de acolo mă îngrijorează profund. Sper că punerea propagandei rusesști sub reflector și odată cu asta ridicarea nivelului de conștientizare în rândul experților, politicienilor, presei naționale și internaționale, vor schimba lucurile. Este extrem de important ca presa să-și schimbe atitudinea și să arate manipularea la care recurge deja de mult timp Federația Rusă.

 

Reporter: Putea un stat membru precum România să facă mai mult pe acest palier, pentru Republica Moldova?

Anna Elzbieta Fotyga: România este una dintre cele mai vocale și eficiente țări din regiune în lupta cu amenințările care vin dinspre Est. Cred că România își joacă foarte bine rolul de stabilizator al regiunii.

 

Reporter: Atunci instituțiile europene... puteau face ele mai mult pentru a contracara propaganda rusească în Moldova?

Anna Elzbieta Fotyga: Se poate, întotdeauna, mai mult. Trebuie să intensificăm eforturile, să le dublăm, să oprivim cu mai multă atenție situația de acolo. Sigur, încercăm, dar situația e extrem de complicată. Rusia pune la bătaie resurse enorme pentru a-și impune propaganda. Este atitudinea lor istorică și pentru un concept precum expansiunea, se întrebuințează întreaga mașinărie de stat. Noi nu putem concura cu resursele lor financiare alocate propagandei. Și nici nu vrem să răspundem cu aceleași arme. Dar chiar și cu resurse limitate, având informația care trebuie și materialul uman și talentul necesare, putem schimba lucrurile. Avem abilitatea de a ne folosi de tehnologie, de social media și ne ajută și grupurile care fac opinie separată, chiar în interiorul Federației Ruse. Acolo este Opoziție. Una foarte activă. Ne-am întâlnit de multe ori cu ei, la Strasbourg sau la Bruxelles. Deci avem și noi uneltele noastre, nu doar Kremlinul. Iar o parte a societății din Rusia este atrasă de stilul european de viață, de valorile europene. Avem perspective duble așadar, șanse să echilibrăm balanța cu ajutor din interior.

4195