Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Regizorul Tudor Giurgiu: TVR nu are altă soluţie decât a se împrieteni cu Puterea, mai mult decât până acum

regizorul_tudor_giurgiu_tvr_solutie_imprieteni_puterea.jpg

Regizorul Tudor Giurgiu, fost şef al TVR
Regizorul Tudor Giurgiu, fost şef al TVR

Eliminarea taxei radio-tv va face posturile publice mai dependente politic decât erau până acum. Iată ce spune la RFI fostul preşedinte-director general al TVR, regizorul Tudor Giurgiu. El comentează votul final de marţi din Camera Deputaţilor.

Taxa radio-tv a fost eliminată de Camera Deputaţilor. Parlamentul a adoptat o lege iniţiată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, privind eliminarea a peste o sută de taxe nefiscale, neexistând nici un vot împotrivă în plen.

Camera Deputaţilor este for decizional, legea urmând să ajungă la promulgare. Guvernul şi liberalii iau însă în calcul atacarea documentului la Curtea Constituţională.

Fostul preşedinte-director general al TVR, regizorul Tudor Giurgiu, spune la RFI că "eliminarea taxei radio-tv va crea o dependenţă profundă a serviciului public de radio şi televiziune de mediul politic mult mai mare decât exista până în momentul de faţă. În toată Europa, serviciile publice se finanţează fie firesc prin taxă, fie nefiresc prin intermediul unei sume care se acordă după bunul plac al guvernanţilor, indiferent de culoare politică, în funcţie de cât de aservit sau nu e postul de televiziune sau radio faţă de interesul Puterii".

"Din păcate, TVR nu are altă alternativă decât a se împrieteni cu Puterea, mai mult decât o face acum, de a obţine aceiaşi bani pe care-i pierde prin taxă. TVR-ul de azi este extrem de dependent de taxă (...). Fără veniturile din taxă e imposibil să-ţi îndeplineşti până la urmă misiunea de serviciu public. Aici putem discuta mult de calitatea programelor şi aşa mai departe, dar TVR-ul este absolut legat de veniturile din taxă", declară Tudor Giurgiu.

 
Tudor Giurgiu, despre eliminarea taxei radio-tv