Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De la MCV la Pactul pentru Democrație: PE votează pentru un mecanism unitar de evaluare

vot_rezolutie_.jpg

Sursa imaginii: 
europarl.europa.eu

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei să creeze un mecanism nou de monitorizare a statului de drept și felului în care sunt respectate drepturile fundamentale în interiorul Uniunii. Rezoluția, adoptată cu o largă majoritate, ar urma să ducă la o schimbare de abordare și să impună standarde obiective și unitare tuturor țărilor membre, nu doar României și Bulgariei, cum se întâmplă acum cu Mecansimul de Cooperare și Verificare sau celor care aspiră să intre în clubul european.

 

Inițiatorii proiectului legislativ susțin că este momentul ca abordarea actuală, bazată pe rezolvarea unor situații punctuale, de criză, să fie înlocuită cu o viziune de ansamblu, respectiv cu un mecanism care să garanteze că valorile Uniunii Europene sunt respectate de către toate statele membre.

Un set de criterii apolitice, clare și de standarde obiective ar face posibilă identificarea din timp a încălcărilor statului de drept, democrației și valorilor fundamentale și ar permite rezolvarea lor în mod gradual:

Va fi un mecanism incluziv. Asta nu însemnă că nu va mai exista nicio situație în care vom constata că un stat membru s-a abătut de la calea corectă sau că sancțiunile vor fi excluse. Dar ne va permite să intervenim mai devreme, să colaborăm cu statele membre, să avem dialog public cu parlamentele naționale, spune eurodeputata olandeză Sophie in t Veld, unul dintre inițiatori.

 

Parlamentul European vrea să unească toate mecanismele și instrumentele existente, cum sunt MCV-ul sau monitorizarea statelor candidate la aderare într-unul singur și să se asigure astfel că, după ce devine membru, un stat nu-și mai mai permite ieșiri în decor sau derapaje de la valorile stipulate de Tratatele comunitare:

 

Este un pas ferm spre reintroducerea statului de drept și a valorilor fundamentale în centrul dezbaterii europene. După cum știți, aceste criterii sunt aplicate țărilor canditate. Dar odată ce ai devenit membru cu drepturi depline al clubului european, beneficiezi de un soi de impunitate. Este vorba de așa-numita Dilemă Copenhaga, explică și Barbara Spinelli, raportor din umbră al rezoluției.

 

Un mecanism european obligatoriu de monitorizare ar urma să fie însoțit de o raportare anuală a stării democrației în țările membre. Aceasta ar urma să fie făcută pe baza unei tabele de punctaj, elaborată de un grup de experți independenți. Fiecare stat membru va fi evaluat și va primi o culoare: verde (dacă lucurile stau bine), galben (dacă sunt potențiale riscuri) și...roșu (dacă se constată încălcări. Separația puterilor, libertatea presei sau accesul la justiție sunt indicatori-cheie, iar statele membre ar urma să primească inclusiv recomandări.

 

Conform procedurilor. Comisia Europeană are termen trei luni să răspundă, argumentat, solicitării legislativului european. Ideal ar fi, transmit autorii rezoluției, ca aceasta să se materializeze sub forma unui Pact al Uniunii Europene pentru Democrație, care să devină și realitate până la finele acestei legislaturi.

De remarcat este însă faptul că rezoluția a fost adoptată cu 475 de voturi pentru și, prin urmare, că este susținută de eurodeputați din toate familiile politice. La conferința de presă de după vot, inițiatorii au făcut referire inclusiv la Polonia și la felul în care înțelege guvernul conservator de acolo să comunice cu instituțiile europene. De altfel, respectarea statului de drept în Polonia a fost și rămâne subiect de discuție între Varșovia și forurile comunitare de luni de zile.