Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


R. Moldova: Contestații şi acuzații în ultimele zile de campanie pentru prezidențiale

poza_3.jpg

Buletine de vot la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova
Image source: 
www.cec.md

Au mai rămas trei zile până la încheierea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din R.Moldova. Cei zece concurenți electorali participă la dezbateri televizate, merg prin sate în încercarea de a-i convinge pe oameni să-i voteze. Între timp,  Comisia Electorală Centrală a avertizat-o marți pe Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, candidatul unic al partidelor pro-europene la prezidențiale că ar fi încălcat prevederile legale privind agitația electorală. Iar, liderul socialiștilor, Igor Dodon, cotat cu cele mai mari șanse de a accede în turul doi, potrivit sondajelor, a lansat un apel la unitate ”în numele interesului național”.

Fostul comunist, pro-rusul Igor Dodon se vrea un președinte al tuturor și își asumă o sarcină ”de care nici un şef de stat de până acum n-a fost conștient”. Vorbește de rădăcinile istorice, culturale și religioase ”prin care suntem legați atât de România, cât și de Rusia”. Mandatul său de președinte, afirmă candidatul socialiștilor, ”va trece sub semnul renunţării la vechile animozităţi istorice şi se va axa pe valorificarea unui rol geopolitic excepţional al Republicii Moldova în regiune”. Potrivit lui Dodon, trebuie găsit un echilibru în relaţiile cu vecinii apropiaţi şi îndepărtaţi.”Ca preşedinte, mă voi simţi dator să elimin orice sursă de scindare teritorială, de instabilitate politică internă şi de învrăjbire între cetăţeni sau între ţări. Dintr-o formaţiune statală nefuncţională, falimentară, marginală şi consumatoare de politică externă a altor ţări, ţara noastră se va transforma într-un jucător activ pe plan extern, furnizor de noi modele de cooperare regională şi internaţională”.

Maia Sandu avertizată de CEC

Comisia Electorală Centrală a avertizat liderul PAS în baza unor contestații depuse de socialiști și candidatul independent, Maia Laguta. Contestatarii afirmă că Maia Sandu ar fi încălcat legislația electorală, după ce, săptămâna trecută s-a întâlnit cu mai mulți lideri europeni la Bruxelles, iar aceștia ar fi făcut agitație electorală în favoarea ei. Mai exact, Maia Sandu a avut întrevederi cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, cancelarul german, Angela Merkel, liderul Partidului Popular European, Joseph Daul, dar și cu președintele Comisiei Europene Jean-Claude Junker. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe poze de la întrevederile cu oficialii europeni. Membrii CEC au decis să sesizeze Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene referitor la implicarea unor cetățeni străini în procesul de agitație electorală în favoarea Maiei Sandu, dar și Consiliul Coordonator al Audiovizualului pentru examinarea încălcărilor admise în reflectarea campaniei electorale.

Președintele PSRM, Igor Dodon a cerut CEC-ului să înainteze un demers instanței de judecată pentru a anula înregistrarea Maiei Sandu în calitate de concurent electoral.

Pe de altă parte, liderul PAS a menționat că deși socialiștii își doresc cu orice preț să fie scoasă din cursa pentru prezidențiale, acest lucru nu se va întâmpla.„Am fost sancţionată pe motiv că am apărut într-o poză cu lideri europeni, chiar dacă eu nu am publicat aceste poze. Deci, aceste poze au fost publicate de instituţii din afara ţării. Şi au tot dreptul să o facă, pentru că aceste instituţii nu sunt guvernate de legea moldovenească. S-a insinuat pe motiv că eu am vorbit la Bruxelles despre potenţiale riscuri de fraudare a alegerilor din Republica Moldova, iar ca consecinţă a acestor discuţii, în Republica Moldova a venit o misiune a PPE. Ceea ce nu este adevărat. Această misiune a fost anunţată cu mult timp ca să merg eu la Bruxelles. Această acuzare mi se pare lipsită de orice sens”, a declarat, marți, Maia Sandu în cadrul dezbaterilor electorale de la TVR Moldova.

Candidatul PD despre pericolul pe care îl prezintă Igor Dodon

Liderul PD, Marian Lupu a declarat că în actuala campanie electorală are un singur contracandidat și acesta este Igor Dodon. Deși mai mulți comentatori, dar și concurenți electorali susțin că în spatele concurentului electoral al PSRM ar sta controversatul om de afaceri și politician, democratul Vlad Plahotniuc, Marian Lupu la întâlnirile cu alegătorii vorbește despre pericolul pe care îl aduce Igor Dodon, ”care întruchipează scenariul federalizării Republicii Moldova”. ”Dodon a pregătit pentru Moldova federalizarea și integrarea în Uniunea Vamală. Eu și PDM ne vom opune celor care pun în pericol viitorul țării. Este important ca oamenii care susțin cursul european al țării, să se unească pentru a se opune pericolului reprezentat de Igor Dodon. E foarte important ca voturile tuturor celor ce cred în vectorul european de dezvoltare a țării să nu fie risipite pe alte opțiuni și candidați politici”, a fost mesajul lui Lupu, la o întâlnire cu cetățenii în nordul țării.

Alegătorii care nu au domiciliu sau reşedinţă în Republica Moldova pentru că a fost retrasă sau anulată pot să-și exercite votul la biroul electoral ținând cont de ultimul domiciliu sau reședință. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, marți, în cadrul şedinţei Comisiei Electorale Centrale. Potrivit legislației, alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau la reşedinţă şi nu pot face dovada acesteia, votează la orice secţie de votare din Republica Moldova. Aceştia urmează să completeze şi o declaraţie prin care se vor abţine de la votul multiplu în ziua scrutinului. Alegătorii din această categorie vor fi verificaţi, confirmându-se faptul participării acestora la alegeri şi vor fi incluși în lista suplimentară.