Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Petru Filip (PSD): Înlocuirea MCV, o decizie corectă. S-au produs mutaţii importante în spaţiul european

Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului, Petru Filip (PSD), apreciază propunerea Parlamentului European de înlocuire a MCV-ului cu un mecanism care să fie aplicat tuturor ţărilor membre ale UE.

Petru Filip spune la RFI că ideea PE este corectă: "Mi se pare corectă, pentru că evoluţia societăţilor europene în ultimii ani nu a fost în sensul unei consolidări a democraţiilor tradiţionale, aşa cum noi le ştiam de câteva decenii. S-au produs mutaţii importante în spaţiul european, mai ales în condiţiile în care Uniunea Europeană s-a lărgit şi libertatea de mişcare a cetăţenilor europeni a crescut, iar statele europene şi clasa politică în fiecare stat european a suportat fel de fel de modificări, care din punctul meu de vedere ar trebui să ducă la o analiză unitară şi nediferenţiată a acestor democraţii din ţările europene. De aceea, cred că până la urmă, e o decizie corectă. Cum se va pune în aplicare, ţinând cont de marii jucători europeni, asta este o altă discuţie".

Parlamentul European a adoptat marţi o rezoluţie prin care îndeamnă Comisia Europeană să înlocuiască Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), ce vizează România şi Bulgaria, cu un instrument privind evaluarea stadiului democraţiei şi statului de drept în toate statele membre ale UE.

Documentul a fost adoptat de Parlamentul European cu 405 voturi pentru, 171 împotrivă şi 39 de abţineri.